„România, te iubesc!”. Cum acţionează balastierele pe râurile româneşti. „Nu mai sunt peşti, nu mai e nimic”

Ultima actualizare: 09-10-2021 20:16

În fața Uniunii Europene, pretindem că avem grijă de mediu, că stabilim arii protejate, dar în acelaşi timp dăm legi prin care autorizam staţii de sortare şi perimetre de exploatare cu activitatea mai mult sau mai puţin mascată prin avize.

Duminică, la „România, te iubesc!”, vă prezentăm modul în care acţionează balastierele pe râurile româneşti.

România are 15 bazine hidrografice mari, cursuri de apă ale căror maluri sunt o comoară: nisip, pietriş, piatră, stau la baza unor afaceri de sute de milioane de euro anual. E însă un dezastru ecologic pe râurile din țară, cât timp resursele sunt la mare căutare în construcții, iar oamenii din domeniu trec peste reguli în goana dua profituri.

Pescar: „Pe apa aceasta a fost mreană, scobar. Nu mai sunt peşti, nu mai e nimic”.

Gheorghe Buha, pescar: „Banii, dezastru ecologic, asta este! Banii...”

La „România, te iubesc!”, vă arătăm cum excavatoarele şi camioanele îşi croiesc drumuri prin albii, muşcă din maluri şi schimbă cursul apelor. Dar, mai ales, veţi vedea ce explicaţii dau cei care au fost surprinşi cu utilaje în râuri, în situri Natura 2000, cu regim special.

Ene Raicu Varvara, stareţ: „Firma e a mănăstirii, dar e trecută pe un văr de-al meu. Normal că sunt nişte reguli, normal!”

Mihaiela Ivlev, localnică: „Cei care distrug aşa, eu îi consider terorişti de mediu”.

Marian Borondel, comisar la Garda de Mediu: „Asta e humă de acolo. Uite că a intrat în râu. De maluri el nu are voie să se atingă”.

Controale se fac, dar sunt puţine în faţa valurilor de abateri.

Șef control Apele Române: „Problema e exploatarea asta în afara perimetrului”.
Reporter: „Se respectă tehologia?”
Șef control Apele Române: „Nu se respectă”.

Există portițe prin care se poate interveni legal, dar brutal, şi în ariile protejate. Chiar autorităţile recunosc, cu seninătate, care sunt tertipurile.

Dragoș Tarniță, şef serviciu autorizări la Agenția pentru Protecţia Mediului Mehedinţi: „E o găselniţă în lege, pentru a exploata mai jos decât permite legea. E fundul Dunării şi e un nisip spălat. E curat şi e mult. Da, e zona protejată”.

Marilena Antonescu, localnică: „Aici e o mână de aur pentru constructori”.

În ancheta de la „România, te iubesc!”, veţi vedea şi ce spun oficialii despre presiunile făcute asupra comisarilor şi inspectorilor de control, cât timp cei care deţin afacerile cu balastiere au multă influenţă în sfera politicului.

Octavian Berceanu, fost comisar general la Comisariatul Gărzii de Mediu: „Au aceste proptele politice şi în instituţiile statului, din păcate”.

Barna Tánczos, ministrul Mediului: „Echilibrul e foarte greu de menţinut, trebuie să păstrăm acele habitate naturale”.

Pe larg, despre dezastrul de pe râurile româneşti, duminică, la „România, te iubesc!”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO