Proiect de lege: Elevii ar putea fi obligați la testări antidrog în școală. Refuzul duce la dosar penal
Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, iar dacă se vor opune controlului ar putea fi cercetați penal. Controalele din școli vor deveni realitate doar dacă un proiect de lege va fi votat în parlament.
Proiectul de lege pentru testarea antidrog în școli a fost întocmit de către deputații bistrițeni Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu și urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei.
Noile prevederi, dacă vor fi adoptate, le vor da dreptul polițiștilor să desfășoare controale inopinate la școli sau la evenimente atunci când se bănuiește că acolo se consumă droguri. În cadrul acestor controale, polițiștii pot inclusiv să îi testeze pe cei prezenți, relatează publicația Bistrițeanul.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
.Școlile și organizatorii de evenimente considerate „zone de risc” au obligație de a asigura punerea în aplicare a acestor măsuri. Mai mult, dacă directorii școlilor sau organizatorii de evenimente încearcă să împiedice controlul riscă închisoare de la 1 la 5 ani.
De asemenea, refuzul persoanelor de a se supune testării în cadrul controlului operativ inopinat constituie infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani, se mai arată în draft.
„Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc și de implementarea unui astfel de plan.
E nevoie de a se asigura și aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.