Consumatorii de droguri din România sunt tot mai tineri. „S-a ajuns la un nivel de 9 ani”
Traficul și consumul de droguri au luat proporții periculoase în România, iar consumatorii sunt tot mai tineri. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții asociațiilor de luptă antidrog, care primesc zilnic telefoane de la părinți disperați.
Fenomenul poate fi observat chiar în centrul Bucureștiului, unde mai mulți proprietari de terase spun că diverși indivizi vând stupefiante inclusiv ziua în amiaza mare. Deși au făcut nenumărate plângeri la poliție, suspecții nu par deranjați de nimeni.
Centrul Capitalei este înțesat de camerele de supraveghere ale primăriilor, poliției sau proprietarilor de cluburi. Aici vin prima dată turiștii din întreaga lume, iar astfel de scene cu persoane care par sub influența drogurilor au devenit din păcate o obișnuință.
Antreprenor: Vedem cetățeni, turiști străini, agățați pe stradă cărora li se vând servicii sexuale sau droguri. Aceste lucruri se întâmplă în mijlocul străzii la lumina zilei, începând de la 5 dupăamiază până la ora 5 dimineața.
O cameră pare să surprindă o tranzacție care nu se încheie bine, iar vânzătorii se iau la bătaie folosind mobilierul unui club. Unul dintre ei se refugiază într-o clădire lăsată în paragină. Acolo este baza traficanților, cred unii antreprenori.
Antreprenor: Din partea poliției au spus că nu avem ce face, îi cunoaștem pe acești oameni, le dăm amenzi, nu i-am prins cu nimic asupra lor și nu avem ce să le facem. Depuneți plângeri în continuare, asta este.
Cât de amplu e fenomenul drogurilor în România putem observa și din nenumăratele acțiuni ale procurorilor de la crimă organizată care săptămânal rețin zeci de suspecți din casele cărora ridică la percheziții cantități impresionante de droguri.
Asociațiile de luptă antidrog spun că e din ce în ce mai rău, iar România a devenit o țară de consum de droguri, nu doar de tranzit cum era în urmă cu câțiva ani. Tot mai mulți părinți cer ajutor pentru copiii lor, care încep să consume droguri de la vârste tot mai mici.
Asociația de luptă antidrog A.M.A.: S-a ajuns la un nivel de 9 ani. Înainte era de 11-14 ani.
Reporter: Cum au acces la ele la o vârstă atât de fragedă?
Asociație: Din anturaj, din băieții care sunt în jurul școlii și îi alimentează pe cei mici. Sunt din toate județele, nu numai în capitală. În general se vând tot felul de etnobotanice, cei mai mari se cred mai altfel dacă fumează canabis...
În România sunt puține centre care oferă ajutor consumatorilor. Mulți se internează la spital doar dacă sunt forțați de familie. Majoritatea cazurilor din spitale sunt persoane internate cu forța de poliție.
Doctorul Eduard Moțoescu tratează de ani de zile la spitalul Obregia din București pacienți dependenți de droguri.
Dr. Moțoescu: Noi avem pe an peste 1000 de internari în secțiile de toxicomanie ale spitalului, nu sunt cele mai mari secții, au un număr redus de paturi, dar sunt destul de solicitate.
Reporter: Câți din cei tratați se întorc?
Medic: E un procent mare, 60, 70 % cu aproximație.
Medicii spun că etnobotanicele sunt cele mai mai periculoase pentru că nu se știe niciodată ce substante conțin. În București cel mai des la spital ajung cei care consumă heroină.
Codin Maticiuc, actor și producător de filme, a vorbit despre fenomen așa cum l-a observat în unele cluburi.
Codin Maticiuc: De la început ideea mea a fost să scriu un film în care să se prezinte și acest flagel al drogurilor așa cum îl știu eu din viața de noapte. În viața de noapte, undeva la 80% din oamenii pe care îi vezi în discotecă sau la bar, consumă droguri.
Reporter: În București, în România, în Miami?
Codin Maticiuc: Da, în toate 3.
Tratamentul dependenței de droguri este gratuit și este decontat de casa de asigurări de sănatate. Acesta presupune un drog de substituție și se administrează în condiții stricte astfel încat pacienții să nu-l vândă sau să-l asocieze cu alte substanțe.
Anul trecut, polițiștii din structurile de combatere a crimei organizate au retinut 1266 de persoane pentru trafic de droguri.