Profituri uriaşe din agricultura pe verticală. De ce plantele sunt mai sănătoase


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 18:51
Categorie: Stiri actuale

Fermierii care nu deţin suprafeţe mari de teren îşi pot creşte profitul, dacă se îndreaptă către agricultură pe verticală. În acest fel, pământul este mai bine folosit pentru că se pot cultiva, mai multe plante, iar producţiile sunt mai mari.

În plus, recoltă pe verticală este ferită de boli, pentru că nu ia contact cu solul.

La Perişor - în Dolj - Marian Baronescu a cultivat pe verticală pepeni galbeni din soiul Kemer, adus din Turcia. Plantele cresc - înalte de peste 2 metri - într-o seră de 500 de metri pătraţi şi - faţă de o cultură tradiţională - dau o producţie de 4 ori mai mare.

"Eu am aici 1.500 de fire care fiecare dacă ar face câte 6 kilograme ar fi aproximativ minim 10 tone. 10 tone pe 5 arii. Sunt 200 de tone la un hectar. Eu vin cu producţii mari pe mici suprafeţe şi este rentabil", spune Marian Baronescu.

Sere în care plantele se înalta câţiva metri pe verticală există şi în Bihor. Kondor Ferenc şi soţia lui cultiva, în acest fel, ardei, roşii, castreti şi vinete. "În grădini, se cultivă castraveţii pe orizontală, dar în solarii, ca să avem plante sănătoase şi viguroase, am ales varianta palisată. Asta este o variantă foarte economică şi ecologică."

De pe un metru pătrat cultivat cu castraveţi pe verticală, fermierul susţine că obţine 10 - 12 kilograme. Cantitatea este dublă faţă de cea obţinută de pe aceeaşi suprafaţă cultivată tradiţional. În plus, legumele sunt de mai bună calitate.

"Se obţin produse de calitate, fără stropiri exagerate, pentru că frunzele nu sunt în contact cu solul, astfel agenţii patogeni ajung mai greu la frunze. În plus, produsul finit este unul curat, nu are contact cu solul”; explică Kondor Ferenc.

Specialiştii susţin că acest tip de agricultură este ideal pentru suprafeţele mici de teren dar şi pentru cei care vor să îşi mărească profitul fără să îşi extindă terenul.

Nu toate plante pot fi cultivate în acest fel. Specialiştii spun că este nevoie de soiuri cu tulpini viguroase care să poată susţine fructele. În acelaşi timp, acestea trebuie ajutate şi de araci, dispozitive întâlnite şi în agricultură tradionala.

Drumul legumelor româneşti către pieţele polonezilor, bulgarilor sau ungurilor. Cum au ajuns agricultorii în situaţia asta
Drumul legumelor româneşti către pieţele polonezilor, bulgarilor sau ungurilor. Cum au ajuns agricultorii în situaţia asta
VIDEO PROTVPLUS.RO
loto
Loto 6/49, 16 iunie 2019. Numerele extrase duminică
La prânz caniculă, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor
Importăm zeci de mii de tone de pește, de 210 milioane €. Felurile preferate ale românilor
Doi adolescenți au fost electrocutați, duminică, pe podul CFR din Herăstrău
Poliţist din Timiş, lovit cu piciorul de un bărbat încătuşat. De ce fusese oprit în trafic
Un șofer român de TIR, erou în Italia. Cum a salvat un tânăr de la sinucidere. VIDEO
protest cotroceni
Câțiva pensionari cer eliberearea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Greșeala care i-a fost fatală unui motociclist din Alba. Cum a fost găsit de polițiști
Cine este Zuzana Caputova, prima femeie președinte a Slovaciei. Nu are experiență politică
Lacul Bicaz, loc de întrecere cu caiacul. Cursa de 20 de km, încheiată în 4 ore
Trafic blocat pe Autostrada Soarelui. Patru mașini, implicate într-un accident
Statui însuflețite, într-un parc din Capitală. Artiștii care au întruchipat eroi