Profituri uriaşe din agricultura pe verticală. De ce plantele sunt mai sănătoase

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 18:51
Categorie: Actualitate

Fermierii care nu deţin suprafeţe mari de teren îşi pot creşte profitul, dacă se îndreaptă către agricultură pe verticală. În acest fel, pământul este mai bine folosit pentru că se pot cultiva, mai multe plante, iar producţiile sunt mai mari.

În plus, recoltă pe verticală este ferită de boli, pentru că nu ia contact cu solul.

La Perişor - în Dolj - Marian Baronescu a cultivat pe verticală pepeni galbeni din soiul Kemer, adus din Turcia. Plantele cresc - înalte de peste 2 metri - într-o seră de 500 de metri pătraţi şi - faţă de o cultură tradiţională - dau o producţie de 4 ori mai mare.

"Eu am aici 1.500 de fire care fiecare dacă ar face câte 6 kilograme ar fi aproximativ minim 10 tone. 10 tone pe 5 arii. Sunt 200 de tone la un hectar. Eu vin cu producţii mari pe mici suprafeţe şi este rentabil", spune Marian Baronescu.

Sere în care plantele se înalta câţiva metri pe verticală există şi în Bihor. Kondor Ferenc şi soţia lui cultiva, în acest fel, ardei, roşii, castreti şi vinete. "În grădini, se cultivă castraveţii pe orizontală, dar în solarii, ca să avem plante sănătoase şi viguroase, am ales varianta palisată. Asta este o variantă foarte economică şi ecologică."

De pe un metru pătrat cultivat cu castraveţi pe verticală, fermierul susţine că obţine 10 - 12 kilograme. Cantitatea este dublă faţă de cea obţinută de pe aceeaşi suprafaţă cultivată tradiţional. În plus, legumele sunt de mai bună calitate.

"Se obţin produse de calitate, fără stropiri exagerate, pentru că frunzele nu sunt în contact cu solul, astfel agenţii patogeni ajung mai greu la frunze. În plus, produsul finit este unul curat, nu are contact cu solul”; explică Kondor Ferenc.

Specialiştii susţin că acest tip de agricultură este ideal pentru suprafeţele mici de teren dar şi pentru cei care vor să îşi mărească profitul fără să îşi extindă terenul.

Nu toate plante pot fi cultivate în acest fel. Specialiştii spun că este nevoie de soiuri cu tulpini viguroase care să poată susţine fructele. În acelaşi timp, acestea trebuie ajutate şi de araci, dispozitive întâlnite şi în agricultură tradionala.

Drumul legumelor româneşti către pieţele polonezilor, bulgarilor sau ungurilor. Cum au ajuns agricultorii în situaţia asta
Drumul legumelor româneşti către pieţele polonezilor, bulgarilor sau ungurilor. Cum au ajuns agricultorii în situaţia asta
VIDEO PROTVPLUS.RO
Liviu Dragnea
Judecătorii cer CSM să apere independența sistemului judiciar, după afirmaţiile lui Dragnea
Avertismentul judecătorului Danileț despre o eventuală grațiere: ”E o nebunie”
Accident grav pe trecerea de pietoni. Două eleve, spulberate de un autobuz
Bilanț după Codul de vreme rea: școli închise, accidente și întârzieri la CFR
Afacerea cu bradul românesc, un eșec. Pomii nu au mai fost tăiați pentru a proteja pădurile
Tineri blocaţi într-un lift în Constanța. Ce au făcut aceştia până au fost salvaţi. VIDEO
Cuvantul anului 2018
„Justiție”, ales de Merriam-Webster cuvântul anului 2018
Trenuri întârziate, 17 decembrie. Două linii, blocate de copacii căzuţi
Reacția călătorilor blocați ore-n șir în trenuri: „25 de ore, inadmisibil aşa ceva”
Cum au celebrat timișorenii 29 de ani de la Revoluție: "Este o onoare"
Scafandrii din Covasna au împodobit un brad de Crăciun sub apă. Cum poate fi admirat
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 17 decembrie. Şosele închise din cauza zăpezii