Metoda prin care agricultorii români și-au triplat producția în doi ani

×
Codul embed a fost copiat

Fermierii de la noi şi-au dat seama că nu pot face agricultura după ureche, dacă vor să câştige, aşa că au împrumutat un model vestic şi au început să ceară ajutorul consultanţilor.

Deşi tarifele acestora nu sunt mici, cheltuiala se amortizează după prima recoltă.

Adriana Săinu s-a apucat de agricultură acum 5 ani. De meserie croitoreasă, femeia nu se pricepea la plante şi la început a mers în pierdere. De doi ani, în schimb, de când primeşte ajutor de la un consultat a început să facă profit.

Adriana Săinu: "Producția s-a triplat. În primii ani câştigam o tonă pe solar, acum de trei ori mai mult, trei tone."

Tariful cerut de consultant este de 100 de euro pe oră. În aceşti bani, specialistul analizează culturile şi îi spune fermierului ce tratament să le aplice pentru că plantele să se dezvolte.

Citește și
capsuni
Căpșunile românești au apărut deja pe tarabe. La ce prețuri sunt vândute
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Fermier: "Ia uitaţi-vă ce bine a legat aici. Frunza arată foarte bine, umiditatea la sol este. "

Argentică Dobre, fermier: "Eu am mers pe premisa că dansul ştie mult mai bine fiind doctor inginer în legumicultură. Producţia a crescut cu cel puţin 50 la sută."

Marian Baronescu, expert protecţia plantelor: "Le facem vizite în teren... vin oamenii cu frunze bolnave, cu plante bolnave şi diagnosticăm, vedem ce boală este, stabilim o schemă de tratament.".

De utilitatea consultanţilor în agricultură s-au convins şi mai mulţi fermieri din Timiş. Cosmin Cionca este unul dintre ei. Tânărul cultivă legume pe 10 hectare şi îl plăteşte pe expert cu un procent din profit.

Cosmin Cionca, fermier: "El mi-a recomandat scule ca să lucrez terenul. Consultantul mă ajută foate mult pe partea de dezvoltare, pe partea de agricultură şi ce înseamnă plata, lucrăm cu ingineri specializaţi."

Cei care vor să primească sfaturi pot suna la Universitatea Agricolă din Timişoara. Specialiştii oferă gratuit consultanţă.

Florin Imbrea, decanul Facultăţii de Agricultură Timişoara: ”Cele mai multe informaţii sunt legate de apariţia unei boli, apariția unui atac dăunător, probleme legate de fertilizare."

În străinătate, majoritatea fermierilor au câte un consultant care îi ajută să obţină producţii bune şi profit. La noi - în schimb - obiceiul este la început.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Plantele înmulțite în laborator, accesibile acum și în România
Plantele înmulțite în laborator, accesibile acum și în România

Plantele înmulţite în laborator, aşa numitele culturi în vitro, sunt des întâlnite în ţările dezvoltate, iar producătorii le aleg pentru că sunt mai rezistente.

Căpșunile românești au apărut deja pe tarabe. La ce prețuri sunt vândute
Căpșunile românești au apărut deja pe tarabe. La ce prețuri sunt vândute

Dacă exagerați cu grătarele în aceste zile, la desert puteți mânca doar o porție de căpșuni. Producătorii au scos deja primele fructe românești pe tarabe și spun că, deși sunt mai mici decât în alţi ani, sunt mai aromate și mai parfumate.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.