Produsele care contin grasimi trans, extrem de nocive pentru organism. Un deputat USR cere limitarea lor in alimente
Produsele care contin grasimi trans, cel mai des intalnite in margarina normala, sunt foarte nocive si trebuie evitate.
E avertismentul dur al medicilor care i-a facut pe mai multi politicieni USR sa depuna un proiect de lege prin care se incearca limitarea lor in alimentele procesate. In plus, producatorii vor fi obligati sa scrie pe eticheta cantitatea de acizi grasi de acest fel din alimente. Peste 2000 de decese ar putea fi evitate astfel anual, sustin initiatorii proiectului.
Grasimile trans au aparut in timpul razboiului sub forma margarinei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof.dr. Petru Alexe, facultatea de stiinta si ingineria alimentelor: ''In zona razboiului cand aveam nevoie de o grasime hidrogenata care sa fie cu valoare energetica relativa si care sa inlocuiasca untul in conditii de razboi."
Cu alte cuvinte, pentru ca aveau nevoie de un aliment rezistent, uleiurile vegetale au fost transformate prin hidrogenare in grasimi solide - asa numitii acizi grasi trans-nesaturati. Sunt obtinuti prin procesare industriala, iar specialistii au constatat ca pot fi daunatori organismului uman. In timp, ei au devenit tot mai raspanditi.
Un continut mai mare de acizi grasi trans se gaseste in margarina, popcorn, supe la plic, dar si in biscuiti napolitane ori chipsuri. Daca de pilda vreti sa inlocuiti margarina care are acesti acizi daunatori, trebuie sa fiti atenti la raft sa alegeti margarina care contine uleiuri de la floarea soarelui, in, masline, apa si putine grasimi vegetale.
Conf. dr. Nastasia Belc, director general Institutul de Bioresurse Alimentara: "In arsuri, in carne arsa, paine arsa, biscutii daca nu sunt bine tratati termic, cartofii prajiti unde vedem culaorea maro inchis si simtitm gustul acela amarui inseamna ca e o substanta toxica.''
Putem evita acesti acizi daca prajim produsele alimentare la temperaturi mai scazute, spun specialistii.
Utimele studii arata ca numai in Uniunea Europeana 50.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocatre de acizii grasi trans nesaturati din alimente. Asa ca specialistii incearca sa depisteze alimentele care contin aceste grasimi.
In plus, senatorul USR Adrian Wiener a depus un proiect de lege prin care continutul de grasimi trans sa fie limitat in industria alimentara.
''Etichetarea produselor care contini acizi grasi trans si apoi dupa intrarea in vigoare a legii obligativitatea unei limite maxime de aditivare care sa fie la 2 grame la suta de grame de grasimi sau uleiuri. rezulattul net il estimam ca fiind 2-000 2500 de decese anual evitabile in Romania", spune Adrian Wiener.
In Danemarca, de pilda, implementarea legii a dus la scaderea mortalitatii cu 4%.