De ce banalul ulei de floarea soarelui este mai bun decat cel de masline. Cele doua tipuri de grasimi de care avem nevoie
Care este cel mai bun ulei? Toata industria alimentara mondiala il pune pe primul loc pe cel din masline, ca parte importanta al dietei mediteraneene, singura inventata de oameni cu efecte dovedite impotriva bolilor cardiovasculare.
Structura chimica insa, mult mai complexa, plaseaza in top banalul ulei de floarea soarelui, apoi cel de samburi de struguri si uleiul de soia.
Ficatul uman fabrica 80% din colesterolul din organism, restul poate fi adus prin aport alimentar, adica prin carne grasa si branzeturi. Atentie la cantitatile din aceste produse astfel incat sa nu bulversati ficatul. Haosul inseamna grasimi crescute in sange, deci risc de boli cardiovasculare si totusi 20% din necesarul de hrana zilnic trebuie sa fie grasime. Vorbim insa despre grasimi bune, protectoare pentru vasele de sange si gasim doua categorii: Prima categorie, grasimile mono-nesaturate. Cea mai cunoscuta si vanduta grasime mono-nesaturata din lume este uleiul de masline, dar:
Dr. ing. Nicoleta Chira, Facultatea de chimie aplicata: "Organismul uman isi poate sintetiza acizii grasi saturati si acizii grasi mono-nesaturati."
Cum traducem informatia? Grasimile mono-nesaturate, in care intra si uleiul de masline, dar si maslinele, nucile si migdalele pot fi de asemenea sintetizate doar de ficatul uman, fara sa le aduceti din hrana. Din acest motiv si din aceste produse ajunge o cantitate mica zilnic, o lingura de ulei pe zi. Sau in privinta nucilor, alunelor, migdalelor, maslinelor:
Dr. Amedeo Grigorean, medic primar nutritie oncologica: "Contin o proteina vegetala de buna calitate, contin un ulei vegetal de buna calitate. Cu o conditie, sa nu fie in exces. Portia este causul palmei fiecaruia."
De ce va spunem ca uleiul de floarea soarelui preset la rece, uleiul de samburi de struguri, uleiul de soia sunt sortimente mai bune nutritional decat cel de masline? Se numesc grasimi poli-nesaturate. Din aceeasi categorie face parte si pestele.
Dr. ing. Nicoleta Chira, Facultatea de chimie aplicata: "In mod obligatoriu ar trebui cam o treime din grasimile pe care le consumam sa fie grasimi poli-nesaturate."
Ficatul uman nu e capabil sa le produca singur, dar fiecare celula umana are nevoie de ele zilnic si de aceea trebuie consumate zilnic. Aceste grasimi provenite, repetam, din peste, ulei de floarea soarelui preset la rece, ulei de samburi de struguri, ulei de soia fac preventie activa impotriva aterosclerozei. Conditia se manifesta preponderent prin infarct miocardic si accident vascular cerebral, bolile care omoara cei mai multi oameni din lume si care au nevoie de preventie din primii ani de viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: ulei, nutritie, nuci, csid, floarea soarelui, masline,
Dată publicare:
21-12-2016 11:15