Producția de porci din România a scăzut dramatic din cauza pestei porcine. Carnea va fi tot mai puțină în magazine
Carnea de porc românească va fi tot mai puțină în magazine. Pesta i-a obligat pe fermieri să-și omoare porcii și a redus dramatic producția, care acum abia acoperă 20 la sută din cerere.
Restul vine din import. Nu stăm bine nici la carnea de vită, pe care o aducem tot din alte țări.
Dimitrie Muscă este cel mai mare crescător de porci din vestul României. Anul trecut pesta, care a ajuns și în ferma lui, l-a forțat să-și sacrifice toți porcii: 24 de mii. Anul acesta a luat-o de la capăt și speră ca până în septembrie să își refacă efectivele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dimitrie Muscă, director general Combinatul Agroindustrial Curtici: Au fost o gramadă de intervenții la primul ministru de la fermierii care au complexe de porci, inclusiv carnea de porc merge pe minus, pe pierdere cel puțin de un an de zile toți cei care producem carne de porc lucrăm în pierdere.
De altfel, cele mai multe focare de pestă porcină din Uniunea Europeană sunt la noi în țară. În aceste condiții, nu este de mirare că România a avut numai anul acesta cea mai mare scădere a producției de carne de porc din întreaga uniune: 17%.
În condițiile în care carnea de porc este preferata românilor. Unul singur consumă în medie 37 de kilograme pe an.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de porc: Asta a condus la o scădere a efectivelor de scroafe de la 140 de mii, câte aveam înainte, la 80, 90 de mii, câte sunt acum. Ori asta înseamnă, în calculele noastre, aproximativ un minus de 1 milion de purcei produși în România în acest an față de anul trecut.
Reușim astfel să acoperim doar 20% din consum. Restul de 80% vine din import.
Europarlamentar în Comisia de Agricultură: Comisia Europeană a luat măsuri pentru a finanța depozitarea europeană privată a acestor cantități excedentare de carne de porc. Au fost 500 de milioane de euro acordate producătorilor.
După carnea de porc, cea de pui este următoarea alegere a românilor.
Anul trecut românii au mâncat 500.000 de tone de carne de pasăre. Vestea bună e că 90 la sută din această carne provine din fermele noastre și doar 10% vine din import. De altfel, consumul de carne de pasăre a luat avânt în ultimii ani. De altel, asociațiile de profil dau asigurări că nu sunt probleme de producție, așa că vom găsi în continuare suficientă carne românească de pui la raft.
Nu la fel de bune sunt datele pentru amatorii de carne de vită. Creșterea prețului la furaje, dar și pandemia, îi forțează pe fermierii care cresc vaci de carne să renunțe la animale.
Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne: Cel puțin anul acesta, tendința de a renunța la activitate este foarte mare. Vorbim de ferme de vaci care nu pot fi desființate peste noapte, dar cu îngrijorare vă pot spune că mai mult de jumătate din colegi ar dori să renunțe la această activitate.
România are în jur de 100 de mii de bovine pentru carne, care în prezent abia dacă acoperă 30% din consum.