Hexi Pharma si-a retras cererea de intrare in insolventa. Specialistii vorbesc despre o "catastrofa" comisa din vina statului
Compania ''Hexi Pharma'', de la care a pornit cel mai mare scandal din medicina romaneasca, trebuie sa ramana functionala.
La cererea procurorilor, instanta de judecata a decis ca firma nu poate intra in insolventa ca sa raspunda penal, iar daca este gasita vinovata, sa plateasca daunele morale catre cei carora le-a vandut dezinfectanti diluati. Asadar, deoarece nu au cum sa inceapa procedura de intrare in faliment, patronii au retras cererea ce urma sa fie judecata la Tribunalul Bucuresti.
Curtea fabricii de dezinfectanti din Mogosoaia parea pustie marti, semn ca patronii Hexi Pharma, asa cum au anuntat, au oprit productia. Vor fi insa nevoiti sa o reia.
Justitia obliga societatea Hexi Pharma sa tina portile deschise. Cel putin 60 de zile, patronii nu pot inchide afacerea. Procurorii spera ca asa vor recupera presupusul prejudiciu din acest dosar. Daca Hexi Pharma ar intra in faliment, banii pentru plata daunelor ar fi mult mai putini. Decizia a fost luata de Judecatoria Sectorului 5 si a fost dispusa:
'Interdictia initierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, de suspendare, interdictia initierii fuziunii, a divizarii sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice'.'
Totodata, judecatorii le-au interzis patronilor sa mai produca si sa mai comercializeze produse biocid, iar singurele plati pe care le pot face in urmatoarele 2 luni sunt cele pentru achitarea utilitatilor si a salariilor. Ca urmare a acestei decizii, marti, patronii Hexi Pharma au retras cererea de intrare in insolventa pe care au depus-o la Tribunalul Bucuresti. Pe de alta parte, specialistii in medicina spun ca statul este primul vinovat in criza care a curpins sistemul de sanatate.
Victor Voicu, academician: "Medicamente, antiseptice sau chiar dezinfectanti, toate trebuie sa fie controlate din punct de vedere al calitatii. Au un standard de eficienta, de calitate, daca nu se controleaza, e catastrofa. Am ajuns la o stare de criza, imi pare rau pentru stimatii domni care ne-au condus si ne conduc, pentru ca au distrus autoritatile statului."
Pana acum, procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva firmei Hexi Pharma pentru ca a participat la infractiunea de zadarnicirea a combaterii bolilor. Dan Condrea, principalul actionar, dar si alti directori si angajati din cadrul societatii au dat declaratii in fata autoritatilor. Niciunul dintre acestia nu a fost inculpat.
Guvern: Controale inopinate ale Corpului de control la un spital din Craiova si unul din Targu Mures
Corpul de control al prim-ministrului desfasoara, incepand de luni, controale la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, fiind vizata modalitatea in care au fost achizitionati dezinfectanti produsi de catre Hexi Pharma.
"Corpul de Control al Primului-Ministru desfasoara, incepand de ieri, controale inopinate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, in continuarea controalelor care au avut loc saptamana trecuta la mai multe spitale din Bucuresti", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivit sursei citate, obiectul controlului il constituie modalitatea in care au fost achizitionati de catre aceste doua unitati dezinfectanti produsi de Hexi Pharma.
Procurorii au dispus efectuarea a doua expertize asupra produselor Hexi Pharma
Procurorii Parchetului General au dispus efectuarea a doua expertize tehnico-stiintifice asupra produselor de la Hexi Pharma, in cadrul anchetei privind dezinfectantii diluati din spitale.
"In continuarea cercetarilor efectuate in cauza cunoscuta generic sub denumirea 'Dezinfectantii utilizati in spitale', procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus efectuarea a doua constatari tehnico-stiintifice asupra produselor 'Hexi Pharma'. Totodata, procurorii efectueaza si alte acte de urmarire penala care nu pot fi facute publice in acest stadiu al anchetei", se arata intr-un comunicat al Parchetului remis marti AGERPRES.