Vineri 13 pentru Hexi Pharma - Parchetul General a inceput urmarirea penala. Ce informari a primit Dacian Ciolos de la SRI
Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva companei ''Hexipharma''.
Autoritatile suspecteaza firma, aflata in centrul celui mai mare scandal din medicina romaneasca, de ''participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor''. Pana acum, desi au fost audiati, nici patronul si nici angajatii nu au fost pusi sub invinuire.
Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva firmei HexiPharma pentru ca a participat la infractiunea de zadarnicirea a combaterii bolilor. Deocamdata, procurorii cauta dovezi care sa arate cine este suspectul principal. Pana in prezent nu au indicat cine a decis ca dezinfectantii sa fie diluati.
Politistii de la IGP au perchezitionat informatic calculatoarele HexiPharma. In prezenta patronului Dan Alexandru Condrea, dar si a celorlalti directori, au fost descarcate fisiere legate de produse, dezinfectanti, dar si contractele pe care societatea le-a incheiat cu diferite spitale
In paralel, corpul de control al premierului a lansat o noua serie de verificari la Ministerul Sanatatii si in 4 spitale din Capitala. Dacian Ciolos, de data aceasta in calitate si de ministru al Sanatatii a anuntat ca a primit informari de la SRI care, chiar daca sunt vechi de un an, vor fi investigate.
"Contracte pentru dezinfectanti, pentru biocide. In primul rând pe astea ne concentram, pentru ca pe astea am informatii acum, anumite informatii care sa ne permita sa lansam anumite piste (...)"
Pe langa Spitalul de Urgenta Floreasca vor fi facute verificari si la spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri, dar si la Sfantul Ioan si Universitar.
ANAF a anuntat ca investigheaza si conditiile in care societatea HexiPharma este datoare unor off-shore-uri care l-ar avea in spate tot pe Dan Condrea. In baza acestor datorii, firma si-a cerut falimentul.
Ancheta penala este abia la inceput. Ramane de vazut cine sunt responsabilii pentru situatia alarmanta din spitalele romanesti.
Desfasurarea evenimentelor de vineri:
UPDATE 16:00 Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, ca a primit mai multe informatii de la SRI, inclusiv legate de infectiile nosocomiale si de potentiale probleme la modul cum s-au negociat si semnat anumite contracte. Potrivit prim-ministrului, Ministerul Sanatatii o sa faca un audit asupra contractelor care au fost semnate pana acum, iar Corpul de control al Guvernului face verificari pe baza informatiilor primite de la SRI, relateaza Agerpres.
"Ministerul Sanatatii o sa faca un audit si asupra contractelor care au fost semnate pana acum. Am primit mai multe informatii in aceste zile si de la Serviciul Roman de Informatii. Apropo, domnul director mi-a aratat ca in ultimii ani a trimis autoritatilor guvernamentale mai multe informari legat de inclusiv de infectiile nosocomiale. L-am rugat sa-mi trimita o sinteza si mi-a trimis acum o sinteza a informatiilor pe care le avea, inclusiv potentiale probleme la modul cum s-au negociat si semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifica pe baza acestor informatii, face anumite verificari", a afirmat Ciolos, vineri, la Ministerul Sanatatii.
UPDATE 15:30 Premierul Dacian Ciolos a anuntat, vineri, ca a decis sa trimita la Parchet raportul realizat de Inspectia Sanitara de Stat in urma controlului desfasurat in cazul Hexi Pharma. "Am avut din nou o discutie cu conducerea, cu secretarii de stat, secretarul general de la Ministerul Sanatatii. Am trecut in revista deciziile pe care le-am luat luni si modul in care ele s-au realizat. Stiti deja de rezultatele testelor la ICECHIM pentru Hexi Pharma si rezultatele controlului realizat de Inspectia Sanitara de Stat. In baza acestor rezultate, s-a luat decizia si s-a comunicat in spitale a retragerii produselor Hexi Pharma. Stiu ca ministerul a facilitat accesul la informatii spitalelor legat de lista cu celelalte firme producatoare si distribuitoare, pentru ca spitalele sa se poata aproviziona rapid. Stiu ca si Autoritatea Nationala a Achizitiilor Publice a dat niste clarificari legat de posibilitatea de a semna rapid niste contracte de aprovizionare pentru cei care aveau nevoie. Am decis sa trimitem acest raport al Inspectiei Sanitare de Stat si la Parchet, sa fie acolo la dosar cu celelalte informatii pe care Parchetul le-a mai obtinut", a afirmat prim-ministrul, la Ministerul Sanatatii.
UPDATE 15:20 Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca, vineri sau sambata, va fi publicat un ordin de ministru prin care producatorii de biocide vor fi obligati sa prezinte cate doua rezultate de analiza de la laboratoare acreditate pentru a evita situatia in care producatorii aduc doar un certificat de la propriul laborator, relateaza News.ro.
”Azi sau maine va fi publicat Ordinul 10 modificat prin care producatorii de biocide sa vina cu un al doilea rezultat de analiza dintr-un laborator acreditat”, a declarat Dacian Ciolos, vineri, la finele unei sedinte pe care a avut-o cu conducerea Ministerului Sanatatii.
UPDATE 15:00 Ordinul de ministru referitor la contractele de management ale directorilor de spitale va fi modificat saptamana viitoare, astfel incat acestia sa fie stimulati sa raporteze infectiile nosocomiale, a anuntat, vineri, premierul Dacian Ciolos, la plecarea de la Ministerul Sanatatii, relateaza News.ro.
UPDATE 14:00 Corpul de control verifica si 4 spitale din Capitala: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, Spitalul Universitar si Spitalul Sf. Ioan, in legatura cu achizitia de biocide.
UPDATE 13:40 Corpul de control al Guvernului este in aceste momente la Ministerul Sanatatii. Se verifica modul in care s-au facut primele controale in scandalul cu dezinfectanti.
UPDATE 12:57 Compania Hexi Pharma a fost pusa sub urmarire penala de procurorii Parchetului General pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale."In continuarea cercetarilor efectuate in cauza cunoscuta generic sub denumirea 'Dezinfectantii utilizati in spitale', procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana juridica SC Hexi Pharma CO SRL pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, prevazuta si pedepsita de art. 52 alin. 3 raportat la art. 352 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.Parchetul mai arata ca, vineri, i-a fost adus la cunostinta reprezentantului legal al societatii faptul ca procurorii au pus sub acuzare persoana juridica SC Hexi Pharma CO SRL.
UPDATE 11:40 Compania Hexi Pharma a fost pusa sub acuzare de procurorii Parchetului General in dosarul dezinfectantilor diluati din spitale, au declarat vineri, pentru AGERPRES, surse judiciare.Punerea sub acuzare vine dupa ce patronul firmei, Dan Condrea, si directorul general, Flori Dinu, au fost audiati la Parchet, iar zeci de angajati au dat declaratii in fata anchetatorilor.
Procurorii au deschis saptamana trecuta un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de firma Hexi Pharma. Parchetul anunta atunci ca urmarirea penala a fost inceputa pentru fapta, respectiv infractiunile de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse.Sambata trecuta, anchetatorii au efectuat perchezitii la sediul si punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum si la 25 de unitati sanitare de pe raza a 21 de judete si din municipiul Bucuresti, de unde au fost ridicate probe si documente. Tot atunci, procurorii au facut perchezitii si la domiciliul lui Dan Condrea.
UPDATE 10:45 Politisti de la IGPR efectueaza vineri perchezitii informatice in dosarul Hexi Pharma, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.Potrivit acestora, la audieri ar participa si directorul general al Hexi Pharma, precum si chimistul angajat al firmei. La sediul IGPR au avut loc audieri in acest dosar si in cursul zilei de joi, fiind audiati mai multi angajati ai Hexi Pharma.
UPDATE 10:30 Potrivit Digi 24, compania Hexi Pharma ar avea datorii de 20 de milioane de euro – adica de peste 4 ori cifra de afaceri a firmei – la un off-shore din Cipru, Hatom Limited. Acest off-shore ar fi controlat tot de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.
UPDATE 9:40 Firma Hexi Pharma si-a cerut insolventa din cauza unei datorii de 23,5 milioane lei, judecatorii Tribunalul Bucuresti urmand sa discute cererea pe 17 mai, potrivit News.ro. In cererea de insolventa, Hexi Pharma sustine ca are datorii de 23.426.229 de lei catre bugetul de stat si catre furnizori ai societatii. Datoriile au termene scadente mai mari de 60 de zile, iar firma nu ar detine fondurile necesare rambursarii. "Societatea noastra nu mai poate face fata datoriilor comerciale si fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile", se arata in cererea de insolventa depusa de Hexi Pharma. Firma patronata de Dan Condrea cere instantei sa desemneze ca administrator judiciar Casa de Insolventa Transilvania. Tribunalul Bucuresti va discuta cererea marti, 17 mai.
Substante diluate si de 4.200 de ori
Produsele testate au fost prelevate din unitati sanitare din judetele Mures, Calarasi si Brasov, iar analizele au fost efectuate in cadrul laboratorului ICECHIM, mentioneaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat, citat de News.ro. Potrivit rezultatelor, la produsul Hexio A prelevat de la spitale din judetul Mures s-au inregistrat concentratii de 4.200 de ori mai mici fata de cele inscrise pe ambalaj, la toate cele cinci loturi analizate. In cazul probelor prelevate din unitatile sanitare din Calarasi, la produsul Suprasept au fost depistate concentratii ale substantei active mai mici de circa 12 ori, la fel si in cazul produsului Hexio-Sept.
Rezultatele testelor efectuate pe produse prelevate din spitalele din judetul Brasov arata concentratii de doua ori mai mici in cazul Polyiodine Scrub si de circa 12 ori mai mici in cazul Hexio-Sept.
REZULTATELE POT FI CONSULTATE AICI
Date fiind rezultatele analizelor efectuate in ultimele doua zile cu privire la concentratia dezinfectantilor Hexi Pharma, Ministerul Sanatatii a decis sistarea efectuarii de teste suplimentare de concentratie la ICECHIM, urmand ca ancheta administrativa sa continue conform Planului de Masuri dispus de premierul Dacian Ciolos, ministru interimar al Sanatatii, se mai precizeaza in comunicat.Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Victor Strambu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ca toate produsele verificate la noile teste facute asupra dezinfectantilor utilizati in spitale au fost neconforme, controalele vizand exclusiv produsele Hexi Pharma.
Secretarul de stat a precizat ca toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale intr-un termen de zece zile.El a mai spus ca nu este o problema aprovizionarea cu biocide. Strambu a spus ca exista 18 producatori pentru aproximativ 110 tipuri de biocide. Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a anuntat, miercuri, ca Guvernul nu exclude posibilitatea de a actiona intr-un proces civil compania Hexi Pharma, pentru a cere despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
”Ancheta penala continua. Pe alta parte, ceea ce Ministerul Sanatatii, ICECHIM si Guvernul au facut in acest moment este parte a unei anchete adiministrative si a unei recomandari de lucru pe care vrem sa o continuam, dar nu excludem sa ne indreptam in civil impotriva prejudicilor, impotriva companiei respective pentru ca exista prejudicii pe care incepem sa le constatam si sa le masuram ca atare asa ca, indiferent ce se va intampla cu compania respectiva, sa putem reactiona in termenii legali existenti”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Hexi Pharma a anuntat, miercuri, ca isi va retrage produsele, ca a inceput deja procedurile legale pentru inchiderea fabricii si a cerut scuze medicilor personalului medical si tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectati de neconformitatile dezinfectantilor sai. Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. In urma acestui scandal, in 8 mai, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a demisionat.
Sursa: Pro TV
Etichete: datorii, patron, analize, insolventa, dezinfectanti, Hexi Pharma, Dan Condrea, diluati,
Dată publicare:
13-05-2016 08:13