Judecatorii vor sa afle de ce Hexi Pharma NU a fost anchetata 10 ani. Director de spital: "Copilul meu s-a indoit de mine"

coridor de spital

In scandalul Hexi Pharma incep sa se ridice semne de intrebare legate de faptul ca procurorii ar fi stiut inca de acum 10 ani ca firma dilueaza dezinfectantii furnizati spitalelor

Scandalul dezinfectantilor diluati capata ramificatii neasteptate, dupa ce Uniunea Nationala a Judecatorilor a acuzat faptul ca parchetele nu au luat nicio masura, desi stiau de un deceniu de situatia de la Hexi Pharma. Intre timp, un director de spital spune ca se gandeste sa dea compania in judecata,


-
► Hexi Pharma nu are voie sa se dizolve
-► Judecatorii cer verificari la parchete
-► Reactia sefului Spitalului de Pediatrie Brasov

Hexi Pharma nu are voie sa se dizolve
Judecatoria sectorului 5 a decis luni ca firma Hexi Pharma nu are voie sa se dizolve, sa isi instraineze activele, sa produca si sa vanda biocide pe o perioada pe doua luni, dupa ce magistratii au admis o cerere depusa in acest sens de procurorii Parchetului General.

Citește și
Dacian Ciolos - agerpres
Vineri 13 pentru Hexi Pharma - Parchetul General a inceput urmarirea penala. Ce informari a primit Dacian Ciolos de la SRI
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Admite cererea Parchetului. Dispune fata de Hexi Pharma, pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, urmatoarele masuri preventive de la 16 mai pana la 14 iulie inclusiv: interdictia initierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdictia fuziunii, divizarii sau reducerii capitalului social, interzicerea instrainarii activelor, interzicerea platilor si transferurilor banesti, cu exceptia celor necesare pentru plata utilitatilor si a salariilor, interzicerea producerii si comercializarii de produse biocide. Cu drept de contestatie in 24 de ore de la comunicare pentru Hexi Pharma", se arata in decizia instantei.

Cererea Parchetului General a fost depusa pentru a impiedica dizolvarea Hexi Pharma, dupa ce compania si-a cerut in instanta dizolvarea. Hexi Pharma a fost pusa sub urmarire penala de procurorii Parchetului General pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor. Compania a depus saptamana trecuta la Tribunalul Bucuresti o cerere de intrare in insolventa, pe motiv ca nu mai poate face fata datoriilor comerciale si fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile.

Judecatorii cer verificari la parchete

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat luni plenului CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica si comunica public modul in care parchetele au valorificat "datele si informatiile" primite in ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat al UNJR transmis luni AGERPRES, informarile au vizat fapte "referitoare inclusiv la posibile licitatii trucate si diluarea de mii de ori a dezinfectantilor vanduti spitalelor".

"SRI a recunoscut intr-un comunicat public din data de 9 mai 2016 ca numai in ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informari despre 'chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti', informari in care 'au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara'. (...) Din comunicatul SRI mentionat reiese evident ca acesta a luat la cunostinta despre 'date si informatii din care se indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala'. SRI insusi face legatura de cauzalitate intre diluarea dezinfectantilor si infectiile nosocomiale, infectii care conduc la imbolnaviri si decese", se arata in comunicat.

UNJR apreciaza ca valorificarea de catre parchete a informarilor trimise de catre SRI ar fi putut preveni si evita imbolnavirea si moartea a mii de romani in ultimii 10 ani.

"Medici si pacienti, deopotriva, sunt ingroziti ca de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanti in spitale, motiv pentru care, in mod legitim, se naste intrebarea ce a facut justitia in toti acesti ani pentru a preveni aceasta situatie infricosatoare pentru orice om care se interneaza in spital. (...) Rolul CSM de garant al independentei justitiei ii impune si obligatia de a prezerva increderea publicului in justitie", se mentioneaza in comunicat.

UNJR a solicitat CSM ca, dupa efectuarea verificarilor, sa comunice cate date si informari legate de posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma a trimis SRI catre parchete in ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date si informari, cand au fost transmise si daca au fost deschise dosare penale in urma acestora si care e stagiul dosarelor.

"Investigatia de presa a scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete. Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat. (...) Dincolo de ancheta penala demarata in ultimele zile, fiecare cetatean are dreptul sa stie cum au actionat institutiile in raport cu competentele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au iesit la iveala acum in urma unei investigatii jurnalistice", se mai arata in comunicatul UNJR.
 

Reactia sefului Spitalului de Pediatrie Brasov

Managerul Spitalului de Pediatrie din Brasov, chirurgul Liviu Muntean, a scris pe Facebook, ca vrea sa dea in judecata compania Hexi Pharma:

"Asa cum stiti, inainte de a fi manager de spital sunt medic, chirurg si cred si sper om. Am trait cea mai neagra saptamana din viata din cauza dezinfectantilor/diluantilor. Spitalul pe care il conduc a cumparat de la Hexi. A cumparat prin achizitie directa, la pretul cel mai mic de la firma care avea absolut TOATE avizele (spre deosebire de alte firme). Diferentele de pret nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul ca Hexi era firma romaneasca si nici nu avea verigi intermediare de productie, distributie, etc. Ca manager nu risipesc sub nici o forma banii spitalului, cea mai buna dovada fiind faptul ca am preluat spitalul cu aproape 1.000.000 euro datorie si am achitat-o in primul an ! Ca medic chirurg nu cred ca ma poate acuza nimeni de nebunie, adica sa cumpar cu buna stiinta dezinfectanti "apa de ploaie", ar fi insemnat sa-mi pun proprii pacienti operati in pericol !!!
Pana acum cateva zile nu stiam cat de mult s-a intins Hexi in tara si oricum nu era treaba mea sa stiu, dar acum pot sa ma intreb cum a fost posibil sa fie lasata o firma sa acapareze o asemenea piata ? Cred ca se poate vorbi de atentat la siguranta nationala ! Institutiile statului nostru, ajutate de oamenii lor din presa, DILUEAZA problema si arunca acum anatema asupra managerilor de spitale care sunt acuzati de luare de mita de la Hexi. INSIST sa fie publicata lista celor care au primit mita de la Hexi pt ca personal ma simt profund lezat de aceasta acuza. La randul meu acuz de ipocrizie pe toti cei care prin cadrul legislativ creat ne-au impins dirijat, calculat, premeditat pe culoarul ingust al achizitiilor, ca pe vite la abator, spre Hexi ! Nu poti sa nu cumperi la pretul cel mai mic, te acuza imediat alte institutii ale statului. Ca sa refuzi un produs trebuie intai sa-l aduci in spital si apoi sa parcurgi o procedura anevoioasa si lunga din care sa reiasa ca nu e bun si abia pe urma se poate cumpara altceva. Si asta daca firma al carei produs l-ai declarat neconform nu te taraste prin instanta si pana se solutioneaza....
Sunt paralizat de frica pt ca in toti acesti ani se pare ca am pus in pericol sanatatea pacientilor mei si ai spitalului ! Mi-am pus de asemenea in pericol cariera, credibilitatea profesionala, chiar LIBERTATEA ! Spre norocul meu sabia malpraxisului nu a cazut niciodata asupra mea.
In schimb saptamana trecuta copilul meu, adolescent, s-a indoit de mine !!! Cum sa reziste asaltului mediatic care spunea ca tata, manager de spital si medic, a luat mita ? Ca a facut ceva rau ? Cum sa se uite in ochii colegilor la scoala ? Am facut fata presei, politiei, procuraturii, controalelor de peste tot, dar cum sa fac fata increderii spulberate a copilului ?
As dori sa vad lista oamenilor politici si decidentilor din Romania care s-au tratat in spitale din strainatate in ultimii ani si sa-i acuz pe toti de tainuire si complicitate ! Si cum spuneam, de atentat la siguranta nationala! Toti recunosc din gura profesionalismul medicilor romani, atunci inseamna ca au plecat sa se trateze afara din alt motiv, probabil stiau de dezinfectanti, nu ?
Toti spun ca stiu cum e cu infectiile nozocomiale, "vii in spital cu o boala si pleci cu mai multe", dar asta presupune ca ai venit sanatos in spital, ceea ce suna cam aiurea, nu ? Stiu cei care afirma asta cum se vine la spital ? Ok, plecati cu infectii din spital, dar in ce hal intrati in spital spune cineva ? Cat va spalati pe maini, pe dinti, de cate ori faceti baie, schimbati camasa, chilotii si ciorapii ? Sunt statistici, nu ca zic eu. Despre orarul de vizita ce spuneti, eu spun ca nu e normal sa fie permis accesul vizitatorilor in spital aproape nonstop. Stiti cat sunt de sanatosi acesti vizitatori sau de curati ?
Incep sa-mi revin dupa o saptamana de cosmar, voi consulta un avocat pt ca vreau sa actionez in instanta Hexi atat din postura de manager cat si de medic, iar lista acuzatiilor va fi mare. Ma gandesc daca sa ma limitez doar la Hexi. Cei din jur imi spun sa stau naibii si sa-mi vad de treaba, sa demisionez din functie si sa fac doar medicina. E extrem de tentant, iubesc meseria asta si o fac din pasiune, dar cum ramane cu pasii in spate ? Nu mai putem accepta sa dam inapoi, sa nu spunem nimic, dar in acelasi timp sa acuzam pe altii ca nu e bine. Daca renuntam toti, e gata, am pierdut, adio sanatate, se pare oricum ca adio pensie, adio VIATA ?!?! Ok pt mine, am o varsta, ma descurc, dar copilul meu ? Copiii nostri ?
"

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Pusa sub urmarire penala, compania Hexi Pharma e anchetata si de ANAF: Se verifica si relatia cu firmele offshore
Pusa sub urmarire penala, compania Hexi Pharma e anchetata si de ANAF: Se verifica si relatia cu firmele offshore

ANAF a demarat o ancheta la Hexi Pharma care vizeaza inclusiv linia relatiei cu firmele offshore din Cipru, pentru care a invocat in instanta facturi neachitate de peste 20 milioane de euro, relateaza News.ro.

Vineri 13 pentru Hexi Pharma - Parchetul General a inceput urmarirea penala. Ce informari a primit Dacian Ciolos de la SRI
Vineri 13 pentru Hexi Pharma - Parchetul General a inceput urmarirea penala. Ce informari a primit Dacian Ciolos de la SRI

Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva companei ''Hexipharma''.

Operatii doar in regim de urgenta in 5 spitale din Romania. S-a inceput procedura de achizitie a altor dezinfectanti
Operatii doar in regim de urgenta in 5 spitale din Romania. S-a inceput procedura de achizitie a altor dezinfectanti

Cinci spitale din Romania fac operatii doar in regim de urgenta, dupa ce guvernul a cerut sa nu mai fie utilizati dezinfectantii Hexi Pharma in unitatile sanitare.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.