Primarul Brailei, retinut de DNA pentru coruptie. Simionescu e acuzat de abuz in serviciu si frauda cu fonduri europene

03-02-2016 10:37

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, si fostul director economic in Primaria Braila, Stoica Anghelescu, au fost retinuti miercuri seara pentru fapte de coruptie.

UPDATE 20:20 Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene.

Aurel Simionescu si Stoica Anghelescu vor fi prezentati joi Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, informeaza Agerpres.
 

Primarul municipiului Braila Aurel Simionescu a fost ridicat miercuri de anchetatori si a fost transportat cu o duba a jandarmeriei la sediul DNA Galati pentru audieri.

Anchetatorii au perchezitionat, de la primele ore ale diminetii, atat sediul primariei, cat si domiciliul fostului director economic al institutiei, Stoica Anghelescu, in prezent consilier personal al primarului.

Procurorii anticoruptie i-au audiat pe cei doi, si au ridicat mai multe documente. Prejudiciul este estimat la 10 milioane de euro.

"Nu stiu despre ce este vorba. Mi-au fost cerute mai multe documente", a declarat primarul.

Prejudiciul in acest caz este estimat de procurori la 10 milioane de euro.

Primarul Aurel Simionescu a fost dus la audieri, la Galati. Ancheta procurorilor anticoruptie a pornit de la o lucrare facuta pe Bulevardul Dorobantilor, unul dintre cele mai mari din Braila, pentru care a fost accesat un proiect european de reabilitare. Anchetatorii sustin ca licitatia a parut de la bun inceput ca ar fi fost organizata - cu dedicatie pentru o firma din Galati care este implicata si in dosarele penale ale fostului presedinte al Consiliului Judetului Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Ovidiu Nechita, consilier judetean : "Probabil, in urma cercetarilor care au fost facute de cei de la DNA, s-a ajuns la concluzia ca, intr-adevar, acolo au fost nereguli. Si iacata ca astazi, tocmai de aceea va aflati aici si vedeti ceea ce se intampla."

Proiectului de modernizare a bulevardului a fost castigat de firma care a venit cu pretul cel mai mic. Ulterior, insa, suma a fost majorata cu peste 50%. In urma cu trei ani, intr-un incendiu declansat in primarie in conditii suspecte, a ars toata documentatia proiectului, motiv pentru care o mare parte din bani a fost achitata din bugetul consiliului local Braila.

Acesta este Bulevardul Dorobantilor, reabilitat integral pe fonduri europene. Culmea este ca si in bugetul Consiliului Local Braila pe 2016 apare un nou proiect de hotarare pentru modernizarea Bulevardului Dorobantilor."

Pentru acest caz, procurorii au colaborat cu Serviciul Roman de Informatii si cu Brigata Speciala de Interventii a Jandarmeriei.

 

Potrivit unor surse, procurorii DNA ar fi descins si la casa fostului director economic al Primariei Braila, Stoica Anghelescu, actual consilier personal al primarului Aurel Simionescu, si l-au ridicat in vederea cercetarilor.

In acest dosar se fac cercetari cu privire la infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si fraudare de fonduri europene. Ar fi vorba de obtinere de fonduri europene pentru modernizarea bulevardului Dorobanti, iar prejudiciul s-ar ridica la aproape 10 milioane de euro, au mentionat sursele citate.

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Galati efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in anul 2010. In cursul zilei de 3 februarie 2016, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 2 locatii situate in municipiul Braila, din care una reprezinta sediul unei institutii publice", a anuntat DNA intr-un comunicat de presa.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO