Primarii "pe viaţă" ai României. Unul dintre ei scrie versuri pentru Fuego
De meserie primar, ales pe viață. Așa s-ar putea prezenta zeci de edili care administrează diverse localități, de peste 30 de ani. Și totuși, de ce aleg oamenii, mereu și mereu, aceleași personaje?
Pentru că primarul lor este că nimeni altul, spun unii. Și au dreptate. Unii cântă și scriu versuri, alții organizează petreceri. Sunt și câțiva care aduc bani europeni și le fac traiul la țară aproape ca la oraș.
Peste 2.000 de locuitori au același primar de 31 de ani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În biroul care pare câștigat pe viață, primarul Marian Mărgărit ține cartea lansată de curând și, lângă soba de teracotă, chitara.
Marian Margarit, primar Boldu: "Să fac comuna frumoasă vreau. Pasiunea care mă devora este muzica și literatura".
Ziua e la primărie, iar noaptea scrie versuri pentru Fuego. Îl inspiră soția.
Marian Mărgărit a fost ales în 1990. La prima privire, se vede că ar mai fi multe de făcut în comună, dar edilul se declară mulțumit. A făcut drumuri, a adus canalizare și apă.
Marian Mărgărit, primar Boldu: "Arcul de confort se încheie cu lucrările de canalizare pe care suntem gata să-l încheiem, d-aia comuna e un șantier. Nu am făcut trotuare ca să nu le strice când vine cu canalizarea".
Primarul suține că poetul Adrian Păunescu l-a ajutat să introducă gaz în localitate. Așa că i-a ridicat un bust.
Și în comuna Căpreni din Gorj, e același primar din 1990. Până atunci, a fost vice.
Emil Catanoiu, primarul localității Căpreni: "În '90 am fost ales ca primar într-o adunare sătească la căminul cultural".
A câștigat alegerile cu 70-80%. A adus în localitate gaze, canalizare și țevi de apă care s-au și spart.
Emil Cătănoiu, primar localitatea Căpreni: "Prin anii '90 și ceva ziceam: 'Bă, daca aș pierde eu alegerile să mă ocup de altceva'. Dar după aia, când am văzut că oamneii țin la mine, nu am mai plecat".
Pe malul Dunării, la Prundu, în Giurgiu, primarul e la al patrulea mandat. Cătălin Corbu se laudă cu sisteme de irigații după model american, controlate prin telefonul mobil. Și cu multe investiții.
Cătălin Corbea, primar Prundu: "Suma proiectelor europene cred că este undeva sub 10 milioane de euro în 12 ani".
Când s-a instalat la primărie s-a ocupat mai întăi de aspectul comunei. A asfaltat, a tăiat corcodușii și a pus tei, a plantat tarndafiri. Acum construiește rigole.
Primarul de la Prundu a avut propria afacere înainte de prelua comuna, dar și conexiuni cu oameni care făceau proiecte europene. Așa a reușit să aducă bani în localitate și să nu mai fie schimbat din funcție.