Primaria Capitalei vrea sa cumpere ELCEN pentru fuziunea cu RADET. Suma pe care o va plati pe loc Ministerului Energiei

gabriela firea
Pro TV

Primaria Capitalei vrea sa cumpere pachetul de actiuni de la ELCEN pentru fuziunea cu RADET.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, participa, vineri, la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, unde se discuta un proiect de hotarare privind preluarea de catre Primaria Capitalei a pachetului de actiuni al producatorului si distribuitorului de energie termica ELCEN, investitie de aproximativ 155 de milioane de euro, primarul Capitalei, Gabriela Firea, si ministrul Energiei sustinand ca numai astfel poate fi asigurata continuitatea servicului de termoficare in Bucuresti. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara.

Primul proiect discutat in sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti - care a inceput la ora 8.00 - a fost cel privind preluarea de catre Primaria Capitalei a pachetului de actiuni ELCEN, investitie de aproximativ 155 de milioane de euro. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut ca numai prin preluarea ELCEN poate fi asigurata continuitatea serviciului de termoficare in Bucuresti.

"Avem un proiect asteptat de ani de zile pentru bucuresteni si care va asigura continuitatea serviciului de termoficare in Capitala in scoli, institutii publice si apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN si RADET. Noul Guvern sa emita o hotarare prin care Primaria Bucuresti sa achizitioneze pachetul integral de actiuni de la ELCEN. Este vorba, ca si valoare financiara, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platita pe loc, ci in cinci ani. Este un pret bun, suportabil pentru municipalitate. Prin aceasta fuziune si prin preluarea pachetului se va crea o entitate noua, puternica, care va pune capat unui serviciu de proasta calitate", a spus Gabriela Firea.

Citește și
Gabriela Firea
Gabriela Firea: Sorin Grindeanu a jucat "balena albastra" politica. Este o premiera neagra
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la sedinta CGMB, a sustinut ca proiectul este de "importanta majora pentru Bucuresti".

"Vorbim de un proiect de importanta majora pentru Bucuresti, o importanta care, de-a lungul timpului a fost rostogolita, discutata. Cred ca pentru prima data exista un consens pe acest subiect, dat de necesitatea acestui proiect. Daca in acest an nu se va realiza asta, poate va fi ultimul an in care avem capacitatea impreuna sa furnizam in conditii de calitate si la preturi rezonabile energie termica pentru cetateni. Intram in perioada de iarna si trebuie sa fim foarte bine pregatiti. Este bine sa intelegem de ce bucurestenii au ajuns in aceasta situatie, dar ceea ce ne asumam astazi cu totii trebuie sa aduca beneficii mari pentru cetatenii Bucurestiului. Dincolo de orgoliul politic, trebuie sa luam o decizie care sa deblocheze pentru totdeauna aceasta imposibilitate de a pune la masa furnizorul si distribuitorul de energie termica. Avem o colaborare buna cu primaria Capitalei”, a sustinut Toma Petcu.

Consilierul USR Roxana Wring spune ca proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentara a sedintei joi seara, fara o consultare publica, fara o analiza economica.
"Ce inseamna asta? O cheltuiala din bugetul PMB de peste 150.000.000 de euro!! Totul fara consultare publica, fara analiza economica, fara plan de afaceri, doar o expunere de motive plina de generalitati si banalitati. Ni se cere votul pe un proiect de milioane de lei, dar pentru analiza caruia avem la dispozitie doar cateva ore. Actiunea doamnei Firea se incadreaza perfect in cuvinte protestatarilor de la inceputul anului: Noaptea, ca hotii!", a scris Roxana Wring.

La sedinta CGMB au venit si mai multi cetateni si reprezentanti ai societatii civile, care au intrat pe baza unor liste, la cateva minute de la inceperea sedintei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajatii primariei, astfel ca atat jurnalistii, cat si cetatenii pot intra in primarie doar insotiti de un reprezentant al biroului de presa. De asemenea, in sala de consiliu numarul politistilor locali s-a marit.

Ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, din 8 iunie, a fost intrerupta in urma unui scandal izbucnit dupa ce politistii locali au impiedicat accesul mai multor cetateni, inclusiv reprezentanti ai societatii civile, care au vrut sa intre la sedinta si carora nu li s-a permis accesul pe motiv ca nu sunt locuri in sala si ca nu erau inscrisi pe liste. In urma scandalului, primarul general, Gabriela Firea, a parasit sedinta. La sediul Primariei au sosit un echipaj de Politie, dar si un echipaj SMURD, dupa ce trei politisti locali au reclamat ca au fost raniti in busculada.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunta inca din 30 martie ca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Societatea Comerciala Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, pana la inceputul iernii viitoare, urmand a fi administrate de Primaria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara atunci ca, dupa ce ministerele Justitiei si Finantelor Publice isi vor da avizele, se asteapta o hotarare de guvern prin care ELCEN sa fie dat in administrare municipalitatii.

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, declara, in 16 martie, ca RADET urmeaza sa fuzioneze prin absorbtie cu ELCEN, iar datoriile reciproce se vor sterge. Piperea a precizat, pentru News.ro, ca fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimata pentru noiembrie in acest an.

Compania ELCEN - controlata de Ministerul Energiei - produce si distribuie energie termica si energie electrica, fiind cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

Elcen a intrat anul trecut in insolventa, decizie luata de autoritati pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie si RADET, dar si pe care acestea le au catre terti.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prin ce s-a facut Gabriela Firea remarcata la un an de mandat. La bilant, a venit cu noua idee: gradini de zarzavat la scoli
Prin ce s-a facut Gabriela Firea remarcata la un an de mandat. La bilant, a venit cu noua idee: gradini de zarzavat la scoli

Gabriela Firea a tras linie la un an de mandat la Primaria Capitalei, si a prezentat principala sa realizare: deblocarea santierelor.

Gabriela Firea: Sorin Grindeanu a jucat
Gabriela Firea: Sorin Grindeanu a jucat "balena albastra" politica. Este o premiera neagra

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi seara, ca premierul Sorin Grindeanu joaca "balena albastra politica", ea comentand astfel faptul ca prim-ministrul a anuntat ca va demisiona abia dupa ce Liviu Dragnea, va face si el asta.

Un ONG incepe strangerea de semnaturi pentru referendumul de demitere a primarului Gabriela Firea. De cate voturi este nevoie
Un ONG incepe strangerea de semnaturi pentru referendumul de demitere a primarului Gabriela Firea. De cate voturi este nevoie

Asociatia ”Bucuresti fara ei” incepe, miercuri, in Piata Unirii, strangerea de semnaturi pentru declansarea referendumurilor de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sector si a Consiliului General

Firea are o veste proasta si promisiuni pentru bucuresteni.
Firea are o veste proasta si promisiuni pentru bucuresteni. "Nu se pune in niciun caz problema sa renuntam la benzile unice"

Gabriela Firea le da o veste proasta bucurestenilor. Primarul Capitalei spune ca nu se pune in niciun caz problema ca municipalitatea sa renunte la culoarele unice destinate transportului public.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.