Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID: ”Nu a durut absolut deloc”
La un an de la depistarea primului caz de Covid-19 în China, Europa a început vaccinarea menită să pună capăt acestei boli devastatoare.
Trăim fără îndoială un moment istoric. Mihaela Anghel, o asistentă de 26 de ani de la Institutul „Matei Balș” din București, este prima persoană vaccinată pe teritoriul României.
„Sper din tot sufletul să fie începutul sfârșitului acestei pandemii”, a declarat Mihaela, care a făcut parte din echipa care a îngrijit în februarie primul român depistat cu coronavirus. Sute de medici și asistente din opt județe au primit doze de vaccin de-a lungul zilei.
Timp de 15 minute, Miahela a fost monitorizata pentru eventuale reactii alergice.
Reporter: „V-a durut?”
Mihaela Anghel, prima persoana vaccinata în Romania: „Nu a durut absolut deloc, e cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”.
Reporter: „Ce le transmiteţi românilor care nu vor să se vaccineze?”
Mihaela Anghel: „Le transmit să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, să putem să scăpăm de greutatea asta care ne apasa pe toţi să nu mai aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi ca să îşi dea seama că există această boală”.
Reporter: „Dumneavoastră aţi fost infectată cu Sars-Cov-2?”
Mihaela Anghel: „Nu, nu am fost niciodată”.
Asistenta medicală Mihaela Anghel este prima persoană vaccinată pe teritoriul României. Are 26 de ani şi a făcut parte din echipa medicală care, pe 27 februarie, prelua primul pacient infectat cu Sars-Cov-2 în România - un bărbat din Gorj. De atunci, a rămas în linia întâi şi a tratat sute de pacienţi, mulţi în stare critică.
Șase minute şi zece de secunde. Atât a durat operaţiunea de vaccinare. Flaconul este mai întâi dezgheţat. Apoi, vaccinul este diluat cu clorură de sodiu. Fiecare flacon conţine cinci doze de vaccin. Medicul trage în seringa 0,3 militri din soluţie şi injectează pacientul în antebraţ.
Mihaela Anghel: „M-am gândit doar că în scurt timp o să reuşim să scăpăm de această probleme şi că o să fim din nou fericiţi, pentru că fericirea noastră s-a cam distrus odată cu această pandemie”.
600 de doze au ajuns la Institutul Matei Balş din Capitală. Duminică au fost vaccinaţi aproximativ 140 de doctori şi asistente. Printre ei, un medic de 68 de ani, dar şi doctorul Adrian Strainu Cercel, fost manager al institutului, actualmente senator PSD. El a fost primul care a ieşit la declaraţii şi a prezentat presei adeverinţa pe care o va primi toată lumea care se vaccinează.
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: „Este extraordinar vaccinul, nu a durut absolut deloc, absolut deloc. Fetele au mână foarte uşoară. Vaccinul este superb din punct de vedere al modului în care a fost conceput. Sunt practic nişte grămăjoare mici de grăsime şi în interiorul acestei grămăjoare este pusă o moleculă de ARN care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf, de spike. Iar pe urmă, celelalte celule vin şi fac treaba şi fac anticorpul necesar, în aşa fel încât, când vine virusul, acesta să fie inactivat de la poarta de intrare”.
Reporter: „Exista vreo contraindicaţie pentru cei care se vaccinează antigripal, să nu se vaccineze în aceeaşi perioadă şi anti-Covid?”
Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul strategiei de vaccinare: „În acest moment, datele susţin faptul că aceste tipuri de vaccinuri trebuie făcute distanţat la un interval de 28 de zile. Recomandarea medicală este dacă ne vaccinam împotriva virusurilor gripale să ne vaccinăm la 28 de zile pentru Covid şi invers”.
La nivel Global au fost deja vaccinate milioane de persoane şi s-au înregistrat doar șase reacţii adverse severe.
La noi, potrivit autorităţilor, niciuna dintre persoanele vaccinate astăzi nu a avut reacţii alergice. Fiecare centru de vaccinare din România va fi dotat cu tratamente pentru alergii, pentru a interveni în cazul unor astfel de reacţii.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, romania, coronavirus, vaccinare, matei bals,
Dată publicare:
27-12-2020 20:01