Țara care dorește vaccinarea anti-Covid a unui sfert din populaţie în doar o lună

Ultima actualizare: 27-12-2020 09:38
Vaccin

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat sâmbătă o ofensivă de vaccinare împotriva COVID-19 prezentată drept "fără precedent în lume" ce vizează imunizarea unui sfert din populaţia Israelului într-o lună, transmite AFP.

"În week-end am comunicat şefilor companiilor care ne furnizează vaccinurile că obiectivul nostru este să vaccinăm 150.000 de oameni pe zi începând de săptămâna viitoare, ceea ce ar fi un record mondial", a spus Netanyahu într-un comunicat de presă.

Pentru a realiza însă acest obiectiv ambiţios, statul evreu depinde de rata de livrare a celor 14 milioane de doze comandate de la laboratoarele Pfizer şi Moderna.

"I-am rugat să răspundă ritmului nostru (...). Au spus că cred că o pot face", a afirmat şeful guvernului israelian.

La un ritm de vaccinări de 150.000 pe zi timp de 30 de zile, aceasta ar însemna 4.5 milioane de doze administrate, aşadar 2.25 milioane de persoane imunizate - vaccinarea necesită administrarea a două doze la interval de două-trei săptămâni - adică un sfert din populaţia Israelului (nouă milioane de locuitori), a estimat Netanyahu.

"De îndată ce vom atinge acest obiectiv, putem în termen de 30 de zile să depăşim coronavirusul şi să redeschidem economia (...)", a adăugat premierul Netanyahu, primul israelian care a fost vaccinat sâmbătă.

Spitalele au lansat o campanie de vaccinare începând cu angajaţii din domeniul sănătăţii şi persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cele mai vulnerabile categorii la virusul care a infectat până acum în Israel aproape 400.000 de persoane şi a provocat decesul altor 3.203.

Cu toate acestea, confruntat cu o creştere a numărului de infectări în ultimele zile, guvernul israelian a decretat începând de duminică o carantină aproape generalizată.

Călătorii care se întorc din străinătate trebuie - cu rare excepţii - să petreacă perioada de carantină (10-14 zile) în hoteluri desemnate de autorităţi.

"Sprintul de vaccinare" şi restricţiile "ne vor permite să ieşim primii în lume" din pandemie, a prezis Netanyahu, aflat din nou în campania electorală.

Calculul său sugerează o ieşire din criza sanitară la începutul lunii martie, aşadar chiar înaintea noilor alegeri legislative programate să aibă loc pe 23 martie.

Parlamentul israelian s-a dizolvat miercuri, ceea ce a determinat convocarea de alegeri, a patra oară în ultimii doi ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO