Trei țări au început vaccinarea anti Covid-19 mai devreme decât a recomandat șefa C.E.
Ungaria, Slovacia și Germania au început vaccinarea anti Covid-19 încă de sâmbătă, deși Comisia Europeană stabilise că toate țările vor da startul, simbolic, duminică 27 decembrie.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a descris campania de imunizare drept o "mare reușită" a blocului comunitar, dar le-a reamintit cetățenilor că trebuie să respecte regulile, până când vaccinarea ia amploare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Furgonete cu ”pinguini”, cum am văzut și la noi, încărcate cu loturi simbolice de ser, au ajuns treptat în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, dar și în Islanda și Norvegia. În Ungaria, cadrele medicale de la un spital din Budapesta au fost vaccinate încă de sâmbătă, cu o zi înainte să inceapă oficial campania de imunizare la nivel european.
Şi Slovacia a început vaccinarea mai devreme, într-un spital universitar din vestul ţării. Iar Germania a demarat campania tot sâmbătă, într-un azil de bătrâni din Halberstadt. Asta, deși preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunţat că, în mod simbolic, vaccinarea va începe simultan în 27 decembrie, în toate statele Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: ”Zilele europene ale vaccinării reprezintă un moment emoționant de unitate. Începe vaccinarea în Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeți voi capitala. Odată ce se vor fi vaccinat suficient de mulți oameni, vom putea reîncepe să călătorim, să ne întâlnim cu prietenii și rudele, să avem din nou vacanțe normale cărora le ducem dorul. Dar, până atunci, trebuie să rămânem precauți!”
Primele doze din vaccinul anti-COVID 19, dezvoltat de Pfizer/BioNTech, au ajuns în toate ţările Uniunii Europene, dar şi în Islanda şi Norvegia, pentru care tot Bruxellesul a negociat achiziţia serului.
Cele 20.000 de doze alocate iniţial Franţei au ajuns la farmacia centrală din Paris, iar primele vor fi administrate în două aziluri de bătrâni. Asta, în condiţiile în care Franţa a anunţat primul caz de contaminare cu noua tulpină COVID-19, depistată iniţial în Marea Britanie. Este vorba despre un francez rezident în Regatul Unit, fără simptome, care a fost izolat la domiciliu. Alte cazuri au fost identificate în Spania, Suedia şi Elveţia.
Campania de vaccinare cu serul Pfizer a început și în Arabia Saudită. Primul beneficiar a fost chiar prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.