România a început, oficial, vaccinarea împotriva Covid-19. Dr. Gheorghiță: ”Era un moment așteptat”

×
Codul embed a fost copiat

Duminică, România a făcut un pas major spre revenirea la o viață normală, fără restricții. La ora 9.00, la Spitalul Matei Balș din Capitală a fost administrat primul vaccin împotriva Covid -19 din România. 

Serul a ajuns la centrul de vaccinare la ora 08.00, iar beneficiarul este unul dintre cadrele medicale care s-au luptat cu pandemia, în ultimele luni.

Mai exact, prima doză de vaccin a primit-o un medic de la Institutul Matei Balș, Mihaela Anghel, o asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ea a primit prima doză de vaccin în aplauzele cadrelor medicale, iar la eveniment a asistat şi noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

În prima fază a campaniei de vaccinare este vizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Citește și
Vaccin
Începe campania de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 la nivel european. Cine sunt primii europeni vaccinați

Acestea sunt:

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Ruşdea" Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital - secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

”Evenimentul de astăzi reprezintă debutul campaniei de vaccinare. Dacă vreți, este tributul pe care îl plătim astăzi celor care au muncit în toată această perioadă pentru dezvoltarea unui vaccin. Este tributul plătit pentru progresul științific, pentru cercetarea medicală. Era un moment așteptat, pe care, iată, astăzi îl putem concretiza. Prima persoană va fi vaccinată și reprezintă la acest moment începutul controlului real al pandemiei prin protejarea personalului medical, al celor care și-au depus toată activitatea în ultimele luni pentru îngrijirea pacienților cu Covid-19. Gândurile noastre pornesc astăzi către toți cei care lucrează în sistemul medical, către toți cei care au trecut prin această suferință, către toți cei care și-au pierdut parte a membrilor dragi din familie, părinți, copii.” - a declarat pentru Știrile Pro TV dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

El a mai precizat că, după ce cadrele medicale din ”prima linie” vor fi vaccinate, va începe și etapa a 2-a a vaccinării.

”Peste 250.000 de cadre medicale sunt evaluate în momentul de față în vederea vaccinării și din acest punct de vedere vorbim de circa 370 de centre de vaccinare în unitățile medicale, ceea ce înseamnă că spre sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie vom putea începe etapa a doua de vaccinare, adresată populației vulnarabile, populația la risc.” - a mai spus medicul la Pro TV.

Cîțu: Un moment istoric, de referinţă, pentru ţara noastră

 

Premierul Florin Cîţu consideră că momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul "istoric", "de referinţă" pentru România în lupta împotriva noului coronavirus.

"Prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în România şi un moment istoric/de referinţă pentru ţara noastră, în lupta împotriva virusului care a răpit prea multe vieţi şi a bulversat întreaga lume! Mihaela Anghel, asistent medical din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 în ţara noastră, a primit şi primul vaccin împotriva COVID-19. După 10 luni de la primul caz de infectare din România, începe lupta prin care ne putem recâştiga viaţa normală. Vaccinarea împotriva COVID-19 începe cu oamenii fără de care sănătatea românilor nu ar mai putea fi asigurată", a scris Cîţu pe Facebook, potrivit Agerpres.

El subliniază că vor fi vaccinuri gratuite pentru toţi cei care doresc să se imunizeze, iar pentru cei care "încă ezită", specialiştii vin cu informaţii solide, validate ştiinţific, care să-i ajute să ia decizia corectă.

"Vaccinarea este sigură, este voluntară/ neobligatorie şi nu vor fi impuse restricţii pentru cei care nu se vaccinează! Vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă calea cea mai rapidă şi mai sigură de gestionare a pandemiei, de limitare a acesteia. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, ne oferă şansa revenirii la normalitate", mai spune premierul.

În România au ajuns, deocamdată, 10.000 de doze, care au fost depozitate la Institutul Cantacuzino din București. De acolo, merg către 10 spitale-cheie în lupta cu virusul, aflate în București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Baia Mare, Suceava și Timișoara.

Camionul cu cei doi ”pinguini” a ajuns sâmbătă dimineață la Centrul Național de Stocare a Vaccinului de la Institutul Cantacuzino. Înauntru se aflau cele 10.000 de doze, ambalate în două cutii frigorifice sigilate și izolate termic. În interior, flacoanele sunt înconjurate de gheață carbonică. Odată desigilate cutiile, vaccinul trebuie transferat în maximum 5 minute în ultra-congelatoarele care mențin o temperatură constantă de -80 de grade.

Citiți și: DOCUMENT. Prospectul vaccinului anti-COVID-19, tradus în limba română

La -80 de grade, vaccinul are o durată de viață de 6 luni. Flacoanele au plecat sâmbătă seara către cele 10 spitale din prima linie. După ce sunt scoase de la -80 de grade, rezistă 5 zile la temperatura dintr-un firgider obișnuit.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină prototector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la 7 zile după cea de a două doză.”

România va primi 10 milioane de doze de vaccin Pfizer. Următoarea tranșă, de 150.000, va ajunge luni, 28 decembrie, în țară. Iar anul viitor vor sosi și vaccinurile produse de alte companii.

Articol recomandat de sport.ro
"O trădare!". Scandal de proporții în Franța, după anunțul făcut de Kylian Mbappe
"O trădare!". Scandal de proporții în Franța, după anunțul făcut de Kylian Mbappe
Citește și...
O femeie în vârstă de 101 ani, prima persoana din Germania vaccinată anti-COVID
O femeie în vârstă de 101 ani, prima persoana din Germania vaccinată anti-COVID

O femeie de 101 ani care locuieşte într-un azil de bătrâni în landul Saxonia-Anhalt a devenit prima persoană din Germania vaccinată împotriva noului tip de coronavirus, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei de vaccinare în această ţară.

Începe campania de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 la nivel european. Cine sunt primii europeni vaccinați
Începe campania de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 la nivel european. Cine sunt primii europeni vaccinați

În ajunul zilei „V”, de la Vaccin, şefa Comisiei Europene descrie campania de imunizare drept o mare reușită a proiectului european.

În România au ajuns primele doze de vaccin anti-Covid. Începe campania de vaccinare a populației
În România au ajuns primele doze de vaccin anti-Covid. Începe campania de vaccinare a populației

Autoritățile se pregătesc să înceapă campania de vaccinare menită să pună capăt pandemiei care ne-a schimbat viețile și a bulversat întreaga lume.

Cîțu, după ce vaccinul anti-COVID a ajuns la Cantacuzino:
Cîțu, după ce vaccinul anti-COVID a ajuns la Cantacuzino: "România va avea 10 milioane de doze"

Apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă, a declarat, sâmbătă, premierul Florin Cîţu.

Ungaria a început vaccinarea anti COVID-19 cu o zi mai devreme decât țările UE
Ungaria a început vaccinarea anti COVID-19 cu o zi mai devreme decât țările UE

Autorităţile ungare au început sâmbătă vaccinarea anti-coronavirus cu vaccinul Pfizer-BioNTech a angajaţilor din sectorul medical, cu o zi mai devreme decât în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Recomandări
România, nepregătită în fața unor dezastre naturale majore. Milioane de elevi și de bolnavi, în pericol zi de zi
România, nepregătită în fața unor dezastre naturale majore. Milioane de elevi și de bolnavi, în pericol zi de zi

Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 din 4 martie 1977 a avut urmări catastrofale, cauzând 1.500 de morți și 11.321 de răniți. Cele mai recente date arată că România încă nu este pregătită pentru a face față unui seism major.

4 martie 1977, ziua în care un cutremur a îngropat România. După 47 de ani, doar unu din cinci români are casa asigurată
4 martie 1977, ziua în care un cutremur a îngropat România. După 47 de ani, doar unu din cinci români are casa asigurată

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni și alți 11.000 au fost răniți.

„Continuăm greva foamei”. Taximetriştii continuă protestele. Câte mașini se află în Piaţa Constituției
„Continuăm greva foamei”. Taximetriştii continuă protestele. Câte mașini se află în Piaţa Constituției

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă luni protestele în Piaţa Constituţiei, cu aproximativ 100 de maşini participante la protest.