Președintele Klaus Iohannis: ”Starea de alertă nu va mai fi prelungită. Vor fi eliminate o serie de măsuri”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că starea de alertă nu va mai fi prelungită și că vor fi eliminate o serie de măsuri. 

Principalele declarații ale președintelui:

”►Epidemia de Covid-19 se află pe o pantă accelerat descendentă, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, cu un impact major pentru viitor.

►Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România.

►Ministerul Sănătății va gestiona în continuare evoluția epidemiei.

Citește și
Coronavirus
Coronavirus România, 3 martie. 5.953 de cazuri noi de COVID-19 și 114 decese
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

►Vor fi eliminate și o serie de măsuri.

►Nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor și fără solidaritatea românilor. Le mulțumesc lor și medicilor, asistenților, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor care au fost în prima linie în lupta cu virusul.

►Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm. Poate cea mai importantă este cea a solidarității. 

►Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm. Rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție doândite în ultimii doi ani trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare este important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm.”

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis -

”Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.

Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical.

Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.

Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.

O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării.

Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficiențe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie.

Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.

În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru!

Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit.

Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.

Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore.

Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.

Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm.

Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.

Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.

Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.

Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a transmis Klaus Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Coronavirus România, 4 martie. 5.602 cazuri noi în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, 4 martie. 5.602 cazuri noi în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5.602 cazuri noi de Covid-19 și 67 de decese.

Coronavirus România, 3 martie. 5.953 de cazuri noi de COVID-19 și 114 decese
Coronavirus România, 3 martie. 5.953 de cazuri noi de COVID-19 și 114 decese

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.953 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 879 mai puțin decât în ziua anterioară.

Coronavirus România, 2 martie. Aproape 7.000 de cazuri de infectare, în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, 2 martie. Aproape 7.000 de cazuri de infectare, în ultimele 24 de ore

Coronavirus România, 2 martie. În ultimele ore s-au înregistrat 6.832 de cazuri de infectare cu coronavirus și 90 de decese, dintre care 1 anterior.

Coronavirus România, 1 martie. Peste 8.000 de cazuri noi de COVID-19 și 164 de decese, în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, 1 martie. Peste 8.000 de cazuri noi de COVID-19 și 164 de decese, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică transmite că până marţi, la ora 10.00, într-un interval de 24 de ore, au fost înregistrate peste 8.000 de cazuri noi de COVID-19. Au fost raportate 164 de decese, dintre care 18 anterioare intervalului de referinţă.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.