Victor Ponta, atacat dur de sefa ICCJ: "Legea NU este egala pentru toti cetatenii". Ce spune ministrul Justitiei

Dată publicare: 10-06-2015 09:20
Dată actualizare: 13-06-2015 07:12


Sedinta tensionata la Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei in Romania.

Declaratiile mai multor politicieni, care au sustinut ca procurorii ar fi dat o lovitura de stat cand au inceput urmarirea penala impotriva lui Victor Ponta, i-a ingrijorat cel mai tare pe membri Consiliului.

Iar presedinta Instantei Supreme, a semnalat ca si modificarea codurilor penal, si de procedura penala, pune in pericol, justitia din Romania. Livia Stanciu l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru faptul ca a cerut deputatilor sa ii apere imunitatea parlamentara.

Intrebata, la sosirea la sediul CSM, despre declaratia presedintelui Klaus Iohannis, care a catalogat ca ''o zi trista pentru democratie'' votul de marti din Camera Deputatilor, aceasta a afirmat: "Ceea ce s-a intamplat in Parlament, din punctul meu de vedere, demonstreaza ca legea nu este egala pentru toti cetatenii Romaniei''.

Intrebat cum comenteaza aceste afirmatii ale sefei ICCJ, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat ca "lucrurile trebuie vazute diferit, pentru situatii diferite".

Reporter: Este legea egala pentru toata lumea, avand in vedere votul de ieri din Parlament?
Ministrul Robert Cazanciuc: "Sigur, nu avem o lege care sa ne reglementeze viata de dimineata pana seara. Avem legi diferite pentru relatii sociale diferite. Avem o lege care reglementeaza imunitatea parlamentarilor. Avem o lege care reglementeaza o forma de protectie si raspundere pentru magistrati. Avem legi diferite pentru situatii diferite. Ele asa trebuie vazute, lucrurile."

La randul sau, judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut ca trebuie discutat in plenul CSM pe marginea afirmatiilor privind o posibila lovitura de stat si ceea ce s-a intamplat marti in Parlament, cand deputatii au respins inceperea urmaririi penale in cazul premierului Victor Ponta.

"Sper sa discutam in plen, eu sper sa ridice (n.r. - aceasta problema) colegii procurori. in orice caz, legatura intre lovitura de stat si ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament, cererea procurorului general, trebuie discutat. (...) Daca intr-adevar este o lovitura de stat, justitia are o problema. Daca nu este o lovitura de stat, cei care fac astfel de afirmatii au o problema", a spus miercuri Dumbrava, la sosirea la CSM.

Ultimele saptamani au adus declaratii controversate in spatiul public, pe care membrii CSM trebuie sa le analizeze. Mai intai, faptul ca SRI ar monitoriza cu atentie activitatea judecatorilor. Apoi afirmatiile legate de procurorii care instrumenteaza dosare si ar face abuzuri dar si incercarile de modificare a codului penal. Deocamdata, dezbaterea CSM nu a dus la nici o concluzie in aceste cazuri.

Este o zi "trista" pentru democratie

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, cu privire la votul Parlamentului in cazul lui Victor Ponta, ca este o zi "trista" pentru democratie, aratand ca "sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil".

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat marti hotararea de respingere a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta cu 231 de voturi pentru si 120 impotriva.

Pe de alta parte, marti, Livia Stanciu, a mai afirmat ca votul din Camera Deputatilor pe solicitarea de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta se va reflecta in mod cert in viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"In mod cert. Comisia Europeana si noi stim foarte bine: aderarea Romaniei la UE in 2007 a fost acceptata de catre statele membre ale UE printr-o serie de conditionalitati care au fost impuse in primul rand si sistemului judiciar. Si el a facut in ultimi ani (...) eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi ca am asistat si asistam in continuare la o reformare a sistemului judiciar", a spus Livia Stanciu, la Parlament.

In opinia sa, "sunt pure speculatii" declaratiile premierului Ponta potrivit carora ordonanta procurorului vine ca urmare a votului dat in cazul sova si a cazului Mariana Rarinca. "Din punctul meu de vedere sunt pure speculatii si cred ca si dvs si orice om de rand poate sa faca o evaluare a unor astfel de sustineri facute de catre premier, care nu au in spatele lor eventuale probe care sa ii fundamenteze aceasta sustinere, astfel incat cred ca trebuie sa fie luate ca atare si apreciate ca atare de fiecare cetatean", a spus Stanciu.

Pe de alta parte, intrebata daca este posibil sa se ia masura controlului judiciar in cazul premierului, presedintele iCCJ a aratat ca aceasta masura este aplicabila oricarui cetatean, inclusiv premierului.

"Orice cetatean al acestei tari si premierul este tot un cetatean al acestei tari. stiti foarte bine ce am spus ca nimeni nu este mai presus de lege. Cata vreme legea prevede si aceasta masura preventiva, este aplicabila oricarui cetatean. In rest, ramane la aprecierea celui care dispune acea masura sa isi fundamenteze masura pe care o dispune pe probe, daca exista sau nu exista astfel de probe in dosar", a explicat Stanciu.


VIDEO PROTVPLUS.RO