Tariceanu ii cere lui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ. De ce sunt acuzate Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere demisia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, sa le inlature din functii.
Solicitarea presedintelui Senatului vine dupa ce Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.
"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.
Tariceanu i-a mai cerut lui Iohannis sa solicite CSM inceperea unei anchete disciplinare la adresa lui Kovesi si Stanciu.
"Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele ICCJ si Procurorul Sef al DNA au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala", se mai arata in scrisoare.
De asemenea, senatorii PLR ii solicita presedintelui Romaniei sa se alature demersului Parlamentului "de a modifica Codul de Procedura Penala in sensul eliminarii arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii cu "suspiciuni rezonabile" prin "indicii temeinice" ca preconditie pentru punerea in miscare a actiunii penale.
"Avem in cazul Rarinca dovada scandaloasa si peremptorie a modului abuziv in care unii magistrati, chiar de cel mai inalt nivel, recurg la practica arestului preventiv in temeiul unor banuieli a caror rezonabilitate nu poate fi argumentata", se mai precizeaza in document.
Cazul Mariana Rarinca
Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia. Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.
"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.
Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.
Sursa: Pro TV
Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, laura kovesi, livia stanciu, Mariana Rarinca,
Dată publicare:
26-05-2015 17:53