DNA cere anularea achitarii Marianei Rarinca, acuzata de santajarea sefei ICCJ. Care este motivul
Directia Nationala Anticoruptie cere anularea deciziei magistratilor de la ICCJ de achitare a Marianei Rarinca, femeia care a fost acuzata ca a santajat-o pe sefa instantei supreme.
DNA a depus cererea la Curtea de Apel Bucuresti pe motiv de incompatibilitate a unuia dintre membrii completului care a dat verdictul. Este vorba de judecatoarea Risantea Gagescu, informeaza TVR. Aceasta a candidat anul trecut pentru un post de judecator la Inalta Curte si a fost respinsa de o comisie din care facea parte si sefa Curtii Supreme, Livia Stanciu.
In cadrul interviului, cele doua judecatoare au avut un schimb dur de opinii juridice, dupa ce Risantea Gagescu ar fi afirmat ca nu se oboseste sa faca cercetare judecatoreasca si sa administreze probe si mai bine achita un inculpat daca nu e suta la suta sigura de vinovatia lui. Saptamana trecuta, Mariana Rarinca a fost achitata. Ea a fost arestata preventiv timp de 6 luni pe durata anchetei si a procesului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CAB urmeaza sa judece contestatia in anulare pe data de 24 iunie.
Cazul Mariana Rarinca
Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia. Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.
"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.
Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.
Tariceanu a cerut demiterea sefelor DNA si ICCJ
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu 4 colegi senatori din PLR, a cerut demisia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu, si i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis, intr-o scrisoare deschisa, sa le inlature din functii.
Klaus Iohannis a refuzat sa le demita pe Kovesi si Stanciu si i-a transmis lui Tariceanu sa-si exprime nemultumirile la CSM.
De asemenea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat joi, la sediul CSM, ca nu isi va da demisia de la conducerea Instantei supreme in urma scrisorii transmise de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
Sursa: TVR
Etichete: klaus iohannis, dna, Kovesi, tariceanu, livia stanciu, Mariana Rarinca,
Dată publicare:
30-05-2015 09:31