Presa din Costa Rica scrie despre "românii fugari", care folosesc țara drept refugiu. Udrea și Bica, date drept exemplu

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
elena udrea
Facebook.com

Costa Rica și Madagascar sunt două state aflate la distanță de mii de kilometri, ce pot fi parcurși multe ore de zbor, însă acestea două au ceva „aparte”, care atrage românii ce vor să scape de justiția din țara de origine.

Această particularitate este că niciuna dintre ele nu are un tratat de extrădare cu România, scrie publicația costaricană Diario Extra. Articolul tratează problematica referitoare la cum țara a devenit „o destinație de aur” pentru acești europeni, în special pentru politicienii din „țările balcanice” acuzați sau condamnați pentru corupție.

„Unul dintre cele mai recente cazuri cunoscute este cel al fostului ministru român al Turismului, Elena Udrea, care a solicitat azil politic în Costa Rica cu mai puțin de trei săptămâni în urmă. Ea a fost arestată în februarie 2015, când a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani și trafic de influență”, scrie autorul articolului, care citează publicații internaționale precum La Vanguardia și Deutsche Welle.

Sursa citată menționează o serie de publicații internaționale care au scris despre acest caz, subliniind că Elena Udrea ar fi fugit în Costa Rica tocmai pentru că statul nu are încheiat un tratat de extrădare cu România.

Diario Extra citează și o anchetă Rise Project, atrăgând atenția că Elena Udrea s-ar afla în compania unei alte românce, Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, condamnată pentru corupție în două dosare.

Potrivit unui oficial din anchetă, România ar urma să solicite intervenția ONU și a organizațiilor sale anticorupție, pentru ca Udrea să fie extrădată. Pe de altă parte, avocatul fostului ministru al Turismului a precizat că aceasta a solicitat autorităților din Costa Rica azil politic, mai notează autorul articolului.

În urmă cu o săptămână, și publicația spaniolă La Vanguardia a scris despre politicienii din țările balcanice care se refugiază în Costa Rica și Madagascar, dându-l drept exemplu și pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre.

 

Publicația spaniolă citează o scrisoare a lui Mazăre, în care acuză Justiția din România că nu este „dreaptă, independentă, obiectivă sau imparțială” și prin care și el anunța că a solicitat azil politic.

„Excentricul politician, iubitor al sporturilor acvatice, și-a alocat o parte a averii pe care a strâns-o în România ca să deschiă un complex turistic pe insula situată în sud-estul Africii. În presa din România, fotografiile cu el la bustul gol sau în apele cristaline au stârnit multe comentarii. Opinia publică, experții judiciari și autoritățile sunt șocate de fuga acestor politicieni și nu-și ascund îngrijorarea că și alții le-ar putea lua-o pe urme. România nu are acorduri legale cu Costa Rica și Madagascar și trebuie să se bazeze pe Convenția ONU anticorupție pentru a solicita extrădarea care, însă, poate fi complicată când persoanele în cauză solicită și azil politic”, scrie La Vanguardia.

Autorul articolului notează că singura măsură luată de Guvern a fost să revoce ambasadorul României în Costa Rica și să contacteze autoritățile din Madagascar.

„Pentru prima dată de când a aderat la UE în 2007, România a dat înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție, după ce Justiția românească a câștigat laude din partea Comisiei Europene pentru judecarea a mii de politicieni aflați în posturi de miniștri, parlamentari sau primari. O reformă judiciară aprobată la finalul anului trecut de Parlament a fost criticată de numeroși experți, care consideră că va submina independența justiției. Aceste schimbări au dus la proteste de amploare”, mai notează publicația spaniolă. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO