Domnul Butoi, un datornic suparat, si-a platit rata la banca cu noua galeti de monede. Cat au cantarit la ghiseu 2800 de lei

Ultima actualizare: 14-02-2015 07:19

Romanii cu credite in franci elvetieni se pregatesc de un protest la nivel national. Vor sa blocheze ghiseele bancilor unde au rate. Cativa au facut si miercuri sute de plati, de cate 10 bani, sau chiar 1 ban, in conturile lor.

Operatiunea a durat aproape toata ziua si nu au lipsit incidentele. Un client, care a incercat si el sa stea mai mult la ghiseu, sustine ca i s-a cerut sa lase locul reprezentantului unei firme si vrea sa depuna plangere.

"Am umblat pe la covrigarii, pe la chioscurile de ziare. Poate ne vom face si noi auziti la cei de sus din banca. Mi-am luat concediu miercuri pentru a plati aceasta rata", a spus Marian Butoi, client.

Domnul Butoi a venit cu noua galeti cu monede de 1, 5 si 10 bani - in suma totala de 2.800 de lei. Rata sa a avut miercuri 140 de kilograme si a numarat aproape 40.000 de banuti.

Functionarii au pregatit pentru aceste ocazii o masina de numarat monedele. Au avut totusi de furca, pentru ca monedele erau amestecate.

Restul clientilor au facut cale intoarsa.

Reprezentantii Bancpost au anuntat ca le-au oferit clientilor care au credite in franci elvetieni o reducere a dobanzii cu 0,8 puncte procentuale.

Alti doi clienti au ales alta tactica. Au stat la doua ghisee ale unei banci din Dorobanti si au facut, una dupa alta, plati de 1 ban, 10 bani sau cel mult un leu. Fiecare tranzactie a durat cinci minute.

"Cum bancile nu ne inteleg pe noi si noi putem fi neintelegatori si prin boicotare vom provoca pierderi de milioane", a spus Daniel Teodorescu, client.

Un alt client, indatorat si el in franci, a incercat sa blocheze activitatea unui ghiseu. Acum spune ca va face o plangere la ANPC, pentru ca i s-a cerut sa-l lase pe reprezentantul unei firme sa treaca in fata in timp ce facea plati de cate 10 bani.

"Nu este normal sa fiu scos de la casa, sa fie bagat altcineva in locul meu", a spus Catalin Voivozeanu, client.

"Este o practica comerciala incorecta. O sanctionam cu amenda contraventionala de la 5.000 la 50.000", a spus Marius Dunca, presedintele ANPC.

"Activitatea din unitatile noastre bancare continua in mod firesc, la fel ca pana in prezent. Avem obligatia de a ne deservi intreg portofoliu de clienti, asadar vom derula toate operatiunile solicitate de catre clientii nostri si vom raspunde nevoilor acestora intr-un mod eficient si cu acelasi profesionalism, fara a perturba celelalte activitati bancare din cadrul unitatilor", declara reprezentantii bancii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO