Populaţia din Roşia Montană se poate întoarce acasă. Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri
Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire apărută în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă.
Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.
La Roșia Montană, nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat acum aproape o săptămână, a scăzut cu cinci metri.
Pompierii, împreună cu specialiști ai Serviciului de Gospodărire al Apelor din Alba, urmează să decidă dacă vor opri toate motopompele sau dacă vor continua să evacueze toată apa din lac.
Alarma de la Roșia Montană
După șase zile, de când la Roșia Montană s-a dat alarma, iar o parte din localnici au plecat din case de teamă că barajul s-ar putea rupe și ar produce indundații, pompierii au reușit să scadă presiunea asupra barajului.
În cel mult două săptămâni se vor prezenta variatele de stabilizare a barajului întocmite de firme de specialitate.
Intervenția salvatorilor a continuat și joi-noapte. În zonă s-a intervenit cu patru motopompe de capacitate mare pentru a evacua apa din lac.
Zilele trecute, la Roșia Montană a fost secretarul de stat, Raed Arafat, dar și experți care au făcut măsurători și au decis că trebuie să scadă cota apei cu cinci metri.
După cele întâmplate la Roșia Montană, premierul României, Nicolae Ciucă a cerut controale de urgență la toate barajele de capacitate mică din țară, iar în următoarele zile cel mai probabil vor fi prezentate și rezultatele acestor verificări.