Cum s-a produs fisura din barajul de la Roșia Montană. Explicația unui expert

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă maximă în Alba, unde unul dintre barajele de la Roșia Montană s-a fisurat. Peste 250 de oameni au fost anunțați în toiul nopții că trebuie să își părăsească locuințele.

Breșa din digul care stăvilește aproape 300.000 de metri cubi de apă a fost descoperită cu doar câteva ore înainte.

La fața locului au ajuns sute de salvatori și forțe de ordine, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat.

După o evaluare a situației, autoritățile au decis să înceapă să golească lacul ca să ia presiunea de pe dig.

Construcția inițială datează de secole, iar în timp a fost refăcută. Avizul de funcționare se dă o dată la șapte ani. Autoritățile locale spun că au verificat construcția anul trecut.

Citește și
baraj
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO

După miezul nopții, pe o ploaie măruntă, sute de pompieri, jandarmi și polițiști au luat la rând casele din Roșia Montană. Localnicii primiseră deja un mesaj Ro- Alert. Fuseseră anunțați că este o avarie la barajul de la ”Tăul Mare” și că, preventiv, sunt evacuați.

Autorități: „Cine vrea, nu e forțat deocamdată. Asta este. Îi anunțăm din casă în casă.”

Oamenii aveau deja bagajele făcute când au ajuns autoritățile. Unii au plecat la rude, alții au fost Abrud și cazați într-un internat. Au apucat să își adune actele, câteva haine și pături.

Bărbat: „Buletinele, actele și ce e pe noi, haine.”

Reporter: „Ce v-au zis?”

Localnic: „Au zis că preventiv că s-ar putea să iasă Tăul, n-avem ce să facem. Eu cred că ajung la spital.”

264 de persoane, au stabilit autoritățile, erau în calea potențialului pericol. Dintre acestea, 84 au plecat de acasă, restul au decis să rămână.

Lacul ”Tăul Mare” se află la aproximativ un kilometru de Roșia Montană. Se întinde pe 4 hectare și are o adâncime de 14 metri. În el sunt 270.000 de metri cubi de apă. Un localnic a descoperit fisura din dig. Aceasta are formă de pâlnie, cu diametrul de aproximativ un metru.

Situația a fost evaluată și de un expert venit de la din Cluj. Ca să reducă presiunea de pe dig, responsabilii au decis că apă trebuie evacuată cu motopompele până când nivelul lacului scade cu 5 metri.

Costică Sofronie, expert tehnic: „A fost o perioadă de secetă prelungită pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploiasă, a intrat apă, s-a surpat tavanul de la golirea de fund. E o galerie și a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic. ”

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Reducem nivelul apei ca să ajungă unde peretele e mai gros și atunci se reduce riscul de a se întâmpla o catastrofă. Sunt 6 motopompe. Ele golesc fiecare dintre ele 10.000 de metri pe minut. Dacă începe apa să se infiltreze și începe să se agraveze situația s-ar putea să nu avem mai mult de 30 de minute. cu cât reducem nivelul apei riscul scade.”

Tăul Mare este un lac artificial, amenajat în 1908. Era folosit pentru spălarea minereului aurifer. Potrivit expertului venit să facă verificări, barajul propriu-zis este ridicat pe o veche construcție romană, din piatră și pământ, refăcută de-a lungul anilor. De exemplu, conducta de golire a fundului lacului nu mai funcționează de zeci de ani.

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: „Barajul deține autorizație de funcționare. Lucrările de întreținere și mentențanță le-am făcut în funcție de necesități. Ultimele lucrări au fost făcute în această primăvara, îndepărtarea ierbii crescute pe el, curățarea sondelor de deversare.”

Sorin Vlad, directorul de la Societatea de gospodărire a apelor Alba: „S-a format un con prin surparea galeriei de fund care este din zidărie de piatră are mai bine de 100 de ani.”

Avizul de funcționare este valabil până anul viitor. Operațiunea de evacuare a apei va dura câteva zile.

Citește și...
Cum arată lacul Tăul Mare, în formă de inimă, al cărui baraj s-a fisurat GALERIE FOTO
Cum arată lacul Tăul Mare, în formă de inimă, al cărui baraj s-a fisurat GALERIE FOTO

Lacul artificial Tăul Mare al cărui baraj s-a fisurat declansând starea de alertă în zonă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, este situat aproape de izvoarele văii Roşia, la o altitudine de 930 metri. El a fost construit în anul 1908.

Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO

Au apărut primele imagini cu fisura de la barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat, care a dus la evacuarea populației de la Roșia Montana.   

Recomandări
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin
UE, reacție vehementă împotriva Rusiei: la ce va duce embargoul petrolului și cum va răspunde Putin

Din 5 decembrie, UE va introduce un embargo asupra petrolului din Rusia. În plus, vor fi introduse și restricții privind prețul maxim de achiziție al petrolului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”
Volodimir Zelenski vorbește despre victorie, obținută „prin forţa unităţii noastre”

„Victoria este obținută tocmai prin forța unității” a spus Volodimir Zelenski sâmbătă, în timp ce vizita cu soția o expoziție.

CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial
CM 2022 | Argentina a învins Australia și este a doua echipă calificată în sferturi la Mondial

CM 2022 | Olanda - SUA 0-0 | Duel puternic în primul meci din optimile de finală