Intervenție de urgență la Roșia Montană după fisurarea unui baraj. Nivelul apei a scăzut cu 40 de cm

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.

02-10-2022 21:06

Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri.

Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. 

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.

Duminică seară, la faţa locului pompierii intervin cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană în zona locuită, precizează pompierii.

Duminică seară, la faţa locului acţionează zeci de pompieri militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajați ai Sistemelor de Gospodărire a Apei.

02-10-2022 18:00

Raed Arafat a anunțat că pompierii merg din casă în casă la localnicii din Roşia Montană pentru a le explica celor care au refuzat să se autoevacueze preventiv care este pericolul şi cum să acţioneze în situaţia în care primesc un mesaj prin care li se cere evacuarea imediată.

„În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc şi ar trebui să rămână evacuaţi până se evacuează apa cel puţin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert. S-a explicat populaţiei care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc şi că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, aşa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuaţi în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluţia pe termen lung. Colegii de la pompieri, de la poliţie, de la jandarmi merg din casă în casă şi încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv şi explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată”, mai afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit News.ro.

El a făcut apel la populaţia din zonă să asculte recomandările autorităţilor şi pe ale salvatorilor aflaţi la faţa locului, subliniind că este posibil ca aceştia să vină „cu recomandări suplimentare către populaţie”.

Raed Arafat a precizat că de când au fost puse în funcţiune motopompele care scot apa din baraj nu există informaţii conform cărora apa evacuată să fi inundat locuinţe. 

02-10-2022 16:49

Autorităţile din judeţul Alba au emis, duminică după amiază, un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, prin care solicită localnicilor care au case în aval de barajul din Roia Montană şi care nu au evacuat încă zona să facă acest lucru. 

„Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foies! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii d-voastră! Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autorităţile prezente în loc. Roşia Montană, sau identificaţi un loc înalt în care să vă deplasaţi în cel mai scurt timp, când se da ordinul de evacuare!”, este cel mai recent mesaj transmis de ISU Alba localnicilor din Roşia Montană, prin sistemul Ro-Alert, potrivit News.ro.

Oficialii instituţiei au declarat că „este nevoie în schimb că populaţia care nu a acceptat evacuarea pe parcursul primelor ore să înţeleagă importanţa acesteia”.

02-10-2022 14:32

Nivelul apei din acumularea Tăul Mare a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass, dar pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, organizată duminică, după ce s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare amintit.

"În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale A.N "Apele Române", intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervenţiilor. De asemenea, pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roşia Montană, debitele vor fi relativ staţionare", a subliniat Tanczos, potrivit Agerpres.

02-10-2022 13:25

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a convocat, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

02-10-2022 13:21

A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă, deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a treia motopompă.

Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului.

SURSA: IGSU

SURSA: IGSU

SURSA: IGSU
02-10-2022 08:40

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

- ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;

- Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;

- a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;

- IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;

- IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

Începând cu ora 06:00 Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.


02-10-2022 06:50

Nu se ştie deocamdată exact cât de mare este pericolul, dar numeroşi pompieri au fost mobilizaţi în zonă. Acolo a ajuns inclusiv şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Zeci de oameni din Roșia Montană care locuiesc în avalul lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii. Autorităţile i-au evacuat preventiv. Totodată, pentru că informaţia să ajungă rapid la cât mai mulţi localnici, ISU Alba a transmis un mesaj RO-Alert.

Localnic evacuat: „Ne-au spus că o să fim evacuați de aici până la Abrud. (Ce v-ați luat cu dumneavoastră?) Buletinele, actele și ce e pe noi. Restul am lăsat în casă tot. (Animalele?) Am dat numai drumul la câini.”

„- În bagaj ce ați pus?

- Haine. Cine a venit să vă anunțe?

ISU, pompierii, jandarmii.”

Localnicii au fost transportaţi cu microbuze la Abrud şi cazaţi în internatele din oraş.

„-Câţi oameni trebuie evacuaţi?

-În jur de 200 de oameni. La Abrud, la liceu, la cămin, acolo sunt amenajate paturi și tot ce trebuie. Pleacă la rude și sunt de acord să plece.”

Între timp, autoritățile au amenajat un drum ca să ușureze accesul către lac și s-au pregătit să intervină cu șase motopompe. La Roşia Montană a ajuns și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care va face o evaluare a riscurilor, împreună cu autoritățile locale.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa
Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa

Pădurile din România au șanse mai mari de supraviețuire decât cele din Europa de Vest, potrivit unui expert forestier.

Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată, potrivit unui avertisment al oamenilor de știință lansat anul trecut.

De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”
De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”

În fiecare an, pădurile absorb 7,6 miliarde de tone de dioxid de carbon. Prin comparație, SUA, una dintre țările lumii care produc cel mai mult CO2, emite de 1,5 ori mai puțin decât capacitatea de captare a pădurilor, potrivit World Resources Institute.

Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa
Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa

Pădurile din România au șanse mai mari de supraviețuire decât cele din Europa de Vest, potrivit unui expert forestier.

Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată, potrivit unui avertisment al oamenilor de știință lansat anul trecut.

De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”
De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”

În fiecare an, pădurile absorb 7,6 miliarde de tone de dioxid de carbon. Prin comparație, SUA, una dintre țările lumii care produc cel mai mult CO2, emite de 1,5 ori mai puțin decât capacitatea de captare a pădurilor, potrivit World Resources Institute.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.