Expertiza cu creangă, realizată la barajul Tăul Mare, de la Roșia Montană, aflat în pericol de surpare | VIDEO
Evaluarea fisurii din digul de la Roșia Montană a fost făcută de un expert venit tocmai de la Cluj. Expertiza s-a efectuat rudimentar, cu o creangă, cu care specialistul a măsurat adâncimea fisurii.
Localnicii din aval de Roșia Montană au fost evacuați de urgență de autorități, după ce sâmbătă noapte a fost descoperită o fisură în digul lacului de acumulare, care, dacă s-ar revărsa, ar distruge totul în cale. Pompierii ISU au adus mai multe pompe de mare capacitate cu care scot apa din lac, până luni la prânz, nivelul acestuia scăzând cu 80 de centimetri. Între timp, un expert a evaluat situația la fața locului.
Duminică, la fața locului a mers un expert în diguri, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a evalua situația. În prezența lui Raed Arafat, Costică Sofronie a efectuat o expertiză puțin atipică.
A evaluat situaţia folosindu-se de o creangă ruptă găsită pe marginea digului, stabilind în acest mod şi ce trebuie făcut în continuare.
A reușit să atingă fundul spărturii cu creanga, așa că a apreciat adâncimea acesteia.
Costică Sofronie, expert tehnic: „A fost o perioadă de secetă prelungită, pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploioasă, a intrat apă. S-a surpat tavanul de la golirea de fund, e o galerie, a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul, nu mai controlezi nimic.”
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Reducem nivelul apei ca să ajungă unde peretele e mai gros și atunci se reduce riscul de a se întâmpla o catastrofă. Sunt 6 motopompe, ele golesc fiecare dintre ele 10.000 de metri pe minut. Dacă începe apa să se infiltreze și începe să se agraveze situația s-ar putea să nu avem mai mult de 30 de minute. Cu cât reducem nivelul apei. riscul scade.”
Arafat a subliniat că în acest moment se derulează acțiuni „preventive”.