Pompierii se lupta de 3 zile sa stinga incendiul de la depozitul de arhivare din Ilfov. Sute de mii de dosare au ars

Dată publicare: 29-05-2017 22:55
Dată actualizare: 01-06-2017 01:00


Incendiu depozit arhiva

Incendiul izbucnit la un depozit de arhivare din Ilfov nu a fost stins nici dupa 60 de ore. Hala plina cu sute de mii de dosare arde mocnit, iar salvatorii nu pot sa intervina pentru ca peretii se pot prabusi in orice moment.

 

In tot acest timp, clientii, inclusiv numeroase banci, au inceput sa faca un recensamant al documentelor distruse. Nimic nu se va pierde, sustin autoritatile, pentru ca cele mai multe acte sunt emise in dublu exemplar.

In incendiul devastator care a facut scrum arhiva depozitului din Ilfov, au ars si documentele unor banci importante din tara noastra. Cei de la Piraues Bank au confirmat ca parte din arhiva lor a fost afectata. In schimb, reprezentantii Bancpost nu stiu inca daca dosarele depuse acolo au ars sau nu. Singurii care au fost fermi sunt oficialii BCR, care au in grija si arhiva Bancorex si care au precizat ca datele lor sunt in siguranta. Expertii spun ca procedural acestea ar trebui refacute in cel mult 90 de zile.

Avocat: "Daca aceste documente nu au fost depuse la organul judiciar, refacerea lor cade in sarcina subiectului care le-a pierdut. Actele contabile le va gasi la Fisc, unde au tot felul de raportari fiscale, actele de personal sunt la ITM, actele de propeietate pe imobile sunt in cartea funciara, toate RCA-urile sunt intr-o baza informatica comuna."

In cazul in care aceste date sa spunem sunt necesare intr-un dosar penal aflat pe rol, procesul va intarzia pana cand actele vor fi recuperate. In mod curent, dosarele de credit sunt arhivate abia dupa ce persoana respectiva isi achita datoriile fata de banca.

Avocat Octavian Popescu, consilier Baroul Bucuresti: "In cazul in care documentele care au fost distruse s-au intocmit in mai multe exemple, societattea va face adrese si va intra in relatii cu contractantii sai carora le va cere duplicate , urmaand ca acesti terti sa le puna la dispozitie in 10 zile."

Reprezentantii depozitului spun ca au arhivat electronic contracost doar datele cerute de firme. Calculatoarele au fost protejate pana acum in acest caz de un perete antifoc.

Pompierii iau in calcul inclusiv varianta potrivit careia cineva a pus focul in speranta ca anumite acte cheie vor disparea, fara sa se gandeasca ca cele mai multe pot fi recuperate. Insa concluzia finala va veni, abia dupa ce salvatorii vor reusi sa stinga incendiul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO