Politologul Cristian Pîrvulescu: Dacă Donald Trump ajunge la conducerea SUA, va mai fi NATO la fel de puternică?
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că soarta Alianței Nord-Atlantice (NATO) și - implicit - situația războiului din Ucraina s-ar putea schimba radical dacă Donald Trump ar câștiga, din nou, alegerile prezidențiale din SUA.
Invitat într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, miercuri, 12 iulie, în care au fost analizate concluziile principale ale summit-ului NATO de la Vilnius, profesorul Cristian Pîrvulescu a afirmat că, în opinia sa, ”viziunea pentru viitor” în ceea ce privește NATO este una ”destul de instabilă”, din cauza alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc în 2024.
Politologul spune că totul depinde foarte mult de persoana care va câștiga alegerile pentru Casa Albă, pentru că - dacă Trump s-ar întoarce acolo - NATO s-ar putea să nu mai fie la fel de puternică.
”Dar, viziunea pentru viitor, din punctul meu de vedere, rămâne în continuare una destul de instabilă, depinzând de alegerile despre care vorbeați și dvs., din multe state europene, dar mai ales cele din Statele Unite ale Americii, care pot schimba total soarta NATO. Adică, astăzi suntem într-o alianță puternică și solidară. Dar dacă Donald Trump sau cineva asemănător ajunge la conducerea Statelor Unite ale Americii, va mai fi NATO la fel de puternică?
Vedeți, Ucraina, pentru asta avea nevoie de asigurări. Are nevoie de asigurări că va fi sprijinită, astfel încât să-și rezolve problemele de securitate, care nu sunt doar ale ei, sunt și ale noastre. Ale noastre, ale țărilor noastre NATO, ale noastre, ale României, în egală măsură.” - a spus Pîrvulescu în ediția specială a Știrilor Pro TV.
Fost șef al NATO: ”Trump ar putea sabota războiul”
Potrivit Politico, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este de părere că Trump ar putea sabota războiul din Ucraina.
Doar prin simpla câștigare a nominalizării Partidului Republican, Trump ar putea spulbera frontul bipartizan în favoarea Ucrainei, se teme Rasmussen. Trump a fost direct în ceea ce privește opiniile sale despre invazia Rusiei, lăudându-l pe Putin ca fiind un strateg inteligent în primele zile ale războiului și sugerând recent că Ucraina ar fi trebuit să cedeze "zonele vorbitoare de limbă rusă" în cadrul unei înțelegeri cu invadatorul rus.
Rasmussen spune că aparenta politică a lui Trump în privința Ucrainei ar echivala cu o "capitulare".
"Eu o numesc o catastrofă geopolitică dacă Trump ar fi nominalizat, pentru că în campanie influența sa ar fi distructivă", spune Rasmussen. Ar apropia ideile teribile ale lui Trump de curentul principal și ar face mai dificilă obținerea sprijinului Congresului SUA pentru război.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, NATO, donald trump, summit, lituania, vilnius,
Dată publicare:
12-07-2023 18:18