Cum va evolua războiul din Ucraina după summit-ul NATO de la Vilnius. General în rezervă: Începe pregătirea piloților de F-16
Războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar putea încheia anul acesta, iar, după încheierea summit-ului istoric NATO care a avut loc la Vilnius, conflictul militar ar putea continua și în 2024.
Aceasta este concluzia generalului în rezervă Virgil Bălăceanu, care a fost invitat într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, miercuri, 12 iulie, în care au fost analizate concluziile principale ale acestui eveniment.
”Probabil vom avea, să-i spunem, o ofensivă de vară 2023. Să nu credem că nu vom asista, nu este imposibil, mai bine spus, la o ofensivă de primăvară-vară 2024.” - a spus Bălăceanu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Întrebat de jurnalistul PRO TV Cosmin Stan cum se așteaptă să evolueze conflictul Ucraina-Rusia după summit-ul NATO de la Vilnius, generalul în rezervă nu s-a arătat deloc optimist.
Cosmin Stan: Aș dori să vă rog să ne spuneți cum vă așteptați să evolueze acest conflict, acum, după summit-ul de la Vilnius, în perspectiva anunțurilor de ajutor care au fost făcute cu această ocazie.
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu: ”Nu sunt perspective de epuizare. Adică este un război de uzură, dar nu s-a ajuns și nu se întrevede elementul de epuizare. Nu vorbesc de o epuizare din punct de vedere politic, mai ales din punct de vedere militar, din următoarele considerente: Rusia are o resursă umană foarte mare, având serviciu militar obligatoriu în continuare și având o populație la 140 de milioane. Are un complex militar-industrial care lucrează în continuare, cu unele probleme, dar nici aici nu sunt foarte serioase, embargoul economic n-a avut efecte asupra producției de muniție inteligentă.
Pe de altă parte, Ucraina poate să continue războiul, plecând de la premisa că sprijinul occidental va continua și poate vom asista la un sprijin mult mai consistent. Noi trebuie să ne gândim, începe pregătirea piloților de F-16. Această pregătire nu se face în gol, se va face și livrarea de avioane F-16. Ca atare, vom trece în anul viitor într-un conflict în care cele două părți nu și-au epuizat resursele, ca să se ajungă nu neapărat la un armistițiu, la o stagnare, la un război, la un război de poziție în care nicio parte nu mai are capacitatea pentru ofensivă. Asta înseamnă un război pe o linie de contact. Linia respectivă de contact poate să devină o linie de demarcație, care ar descrie un conflict înghețat deschis de care vorbeam.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, NATO, summit, vilnius,
Dată publicare:
12-07-2023 17:12