Politia incearca sa-i dea de urma lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri are emis un mandat de arestare pe numele sau

Ultima actualizare: 16-06-2016 00:00
Elan Schwartzenberg

Politia Romana a publicat fotografia lui Elan Schwartzenberg pe site-ul institutiei, la sectiunea persoane urmarite, dupa ce Tribunalul Bucuresti a emis mandat de arestare preventiva in lipsa, pentru 30 de zile, pe nume omului de afaceri.

Elan Schwartzenberg apare pe site-ul Politiei Romane alaturi de persoane condamnate pentru viol, furturi din buzunare, omoruri sau persoane care au disparut de la adresele de domiciliu, scrie News.ro.

"Fapta: Complicitate la dare de mita. In fapt s-a retinut ca in cursul anului 2011, Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe M. A. reprezentantul unei societati comerciale, sa ii dea lui M. R. S., suma totala de 175.000 euro, pentru a facilita castigarea in conditii avantajoase a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a unui campus social in valoare totala de 40.964.030 lei fara TVA", scrie pe site-ul politiei.

Politistii arata ca Elan Schwarzenberg se sustrage punerii in aplicare a mandatului de arestare preventiva.

Procurorii DNA au cerut instantei inca din 20 mai sa emita un mandat de arestare in lipsa pe numele lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri este acuzat de complicitate la luare si la dare de mita dupa ce ar fi actionat ca intermediar intre omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, cel pentru care a fost emisa autorizatia de construire a locuintelor sociale, si Radu Mazare, fostul primar al Constantei.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cursul anului 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Radu Mazare, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian ar fi constat, pe de o parte, in faptul ca a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societati offshore (societate al carei beneficiar real era) si, pe de alta parte, ar fi facilitat relatia dintre Mazare si Morgenstern, fiind prieten cu amandoi.

Potrivit DNA, societatea offshore respectiva era inmatriculata in Insulele Virgine Britanice si avea deschise conturi in Liechtenstein.

Toate operatiunile de transfer bancar erau ordonate de Elan Schwartzenberg, in calitate de beneficiar real si puse in executare de o alta persoana, mai sustin procurorii.

"In cauza este necesara luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatul Schwartzenberg Emilian avand in vedere ca, pe de o parte, din probele cauzei rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit infractiunea pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa si, pe de alta parte, ca inculpatul s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala", se mai arata in comunicatul DNA.

Tribunalul Bucuresti a emis, in 21 mai, o citatie pe numele omului de afaceri.

"Schwartzenberg Emilian, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, este chemat in aceasta instanta, camera 139, in ziua de 09.06.2016, Completul de drepturi si libertati 14 (special), ora 13:00, in calitate de inculpat, in proces cu luarea masurii arestarii preventive propusa de DNA/DIICOT (art.223 NCPP). in caz de neprezentare a partilor, judecata se va face in lipsa, daca se solicita in scris acest lucru de catre una din parti", potrivit citatiei publicate pe portalul instantelor.

Dosarul este disjuns din cauza in care fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a fost trimis in judecata alaturi de fratele sau, senatorul Alexandru Mazare si de omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe 1 aprilie, in legatura cu construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

Radu Mazare va fi judecat pentru luare de mita si trei fapte de fals in declaratii, senatorul Alexandru Mazare, fratele fostului primar, pentru complicitate la luare de mita si trei fapte de fals in declaratii, iar omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO