Poliția face apel la cei care merg cu trotineta și bicicleta să poarte cască și să învețe circulație rutieră

30-09-2020 18:20

Îngrijorați de numărul mare de accidente cu trotinete și biciclete polițiștii fac apel la cei care merg cu ele să poarte cască indiferent de vârstă și să învețe măcar noțiuni elementare de circulație rutieră.

Doar în București de la începutul anului o persoană și-a pierdut viața și peste o sută au fost rănite în accidente cu astfel de mijloace de transport.

În aproape fiecare zi poliţiştii sunt chemaţi la astfel de accidente în care sunt implicate biciclete şi trotinete. Recent, un bărbat de 71 de ani din Buzău a murit după ce a fost lovit de o trotinetă, a căzut şi s-a lovit la cap.

Şi în Bucureşti, un bărbat şi-a pierdut viaţa în aceleaşi condiţii. De la începutul anului, s-au înregistrat 100 de astfel de accidente.

Poliția Română: ”Tragem un semnal de alarmă, am constatat că toţi mai mulţi sunt implicaţi în accidente de circulaţie”.

Poliţiştii spun că, deşi sunt obligaţi să poarte cască, adolescenţii cu vârstă de până în 16 ani ignoră aceste reguli. Tot ei, dar şi oameni în toată firea, taie intersecţiile pe unde apucă, merg pe trotuare acolo unde nu au voie, sau fac slalom printre maşini.

Europol: ”Cei mai mulţi nu înţeleg că regulile trebuie respectate de toată lumea, de la preşedinţi la cerşetori. Nu ştiu să plece de pe loc, să traversezi, şi de aici şi tragediile”.

Toată lumea încearcă să-şi facă loc cumva, că nici nu ai pe unde să circuli. Câţiva dintre ei au fost miercuri amendaţi sau avertizaţi. Ordonanţa care reglementează circulaţia acestor vehicule pe drumurile publice a intrat în vigoare în luna februarie a acestui an.

Cu trotineta, de pildă, puteţi merge doar pe drumurile unde viteza legală nu este mai mare de 50 de kilometri pe oră. Iar pe trotuar, aveţi voie doar acolo unde sunt piste special amenajate pentru biciclete. De asemenea, pe aceeaşi trotinetă nu au voie două persoane.


VIDEO PROTVPLUS.RO