Petiție pentru salvarea industriei cinematografice românești
Peste 1.400 de persoane au semnat o petiție privind promulgarea stimulentului financiar pentru producțiile cinematografice din România.
Autorul petiției este Marian Pascale, care activează în industria filmului de la Hollywood. Astfel, în textul petiției, el susține că stimulentele financiare pentru producțiile cinematografice sunt un sistem acceptat de numeroase țări, de aproape 20 de ani. Astfel, sprijinul financiar se acordă sub formă de scutiri sau reduceri de impozite și taxe, dar și ca subvenții directe.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
„Începând cu anul 2003, majoritatea statelor din UE au instituit programe de sprijin financiar pentru producția cinematografică, reușind să atragă investiții străine de zeci de milioane de euro: Cehia, Croația, Franța, Germania, Islanda, Italia, Marea Britanie, Ungaria etc. Creșterea producției de film după implementarea acestor stimulente financiare a fost remarcabilă: Cehia a înregistrat o creștere de 63%, Ungaria de 50%”, precizează inițiatorul petiției.
Potrivit sursei citate, prin implementarea acestor ajutoare, România va fi pusă „pe harta investițiilor din producția cinematografică”, întrucât țara noastră „poate oferi investitorilor infrastructură de film, forță de muncă calificată și recunoscută internațional, la salarii mai mici decât în vestul Europei”. Cu toate acestea, el atrage atenția că „producțiile străine preferă statele vecine, datorită programelor de credite”.
„România posedă o geografie unică în Europa (Munţii Carpaţi, Marea Neagră, Dunăre şi Delta Dunării etc.), prin urmare având zone de filmare foarte diferite, cât şi o industrie cinematografică cu un trecut reputabil. Ţara noastră are echipe de filmare formate din profesionişti, care au lucrat în proiecte ale producţiilor internaţionale, stăpânesc limbajul tehnic în limba engleză, dar şi studiouri de producţie de peste 250.000 de metri pătraţi, recuzita şi costume din diferite perioade istorice, iar actorii romani sunt recunoscuţi pe plan mondial”, se mai precizează în textul petiției.
O variantă există și în limba engleză, semnată de aproximativ 1.400 de persoane.