Cinematografele din România, afacere cu miză imobiliară uriașă după 1989
Partea I. Revoluţia din 1989 a prins România Film pe culmile succesului: 600 de cinematografe funcţionau în toată ţara, multe dintre ele fiind amplasate chiar în centrele marilor oraşe.
„Era vorba de o scurgere financiară total nejustificată şi ilegală în jurul cinematografelor. Deveniseră o afacere lucrativă, pentru că, după '89, cinematografele au fost abandonate sau au fost transformate în cazinouri. Există un interes major pentru diferiţi afacerişti din domeniul imobiliar, pentru că toate cinematografele erau în centrul oraşului. Clădiri mari, deci. Suprafaţăde pământ mare, care putea fi exploatată de constructori”
„Eu când am venit, Grădina nu mai funcţiona. Era transformată în magazin de mobilă, nişte service-uri. Am reuşit să recuperăm o sumă consistentă de bani. Știu că era fratele lui Haysasam. Erau multe contracte cu probleme - asta vă spun. Când am venit şi am preluat toate contractele astea şi am început să le luăm la mână, am constatat că multe dintre ele erau pe nişte persoane dubioase şi cu antecedente nu foarte curate. Însă, repet, nu mai aveam ce să facem la ora respectivă ca îi scoatem din joc."
„Toate consiliile de administraţie care existaseră, toţi membrii îşi dăduseră demisia, pentru că vedeau că erau într-un sistem în care totul era ilegal, banii se duceau în stânga şi în dreapta, nimeni nu ştie unde, oricum nu în visteria statului”