Mai mult decât atât, un raport al Corpului de Control al Premierului, realizat în 2012, a pus sub semnul întrebării vânzarea a 22 de active, dar şi modul în care s-au cheltuit cele 6 milioane de euro încasate astfel. Iar trei ani mai târziu, în 2015, şi Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu, de aproape 9 sute de mii de euro.
Bogdan Stanoevici, fost ministru secretar de stat în Ministrul Culturii: "Toate consiliile de administraţie care existaseră toţi membrii îşi dăduseră demisia pentru că vedeau că erau într-un sistem în care totul era ilegal, banii se duceau în stânga şi în dreapta, nimeni nu ştie unde, oricum nu în visteria statului"
DNA a precizat, pentru Inspectorul Pro, că sesizarea Curţii de Conturi, din 2015, a fost conexată la un dosar penal ce fusese deja deschis pentru infracţiuni de corupţie. Şi astfel, s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Aşa au stat lucrurile în România Film, timp de 27 de ani! Şi atunci ne întrebăm firesc de ce niciunul dintre cei 21 de miniştri ai Culturii nu au făcut nimic ca să oprească jaful din industria cinematografelor?
Maria Bikfalvi, fostul lider al Sindicatului Liber România Film: "Sunt o ruină, dacă te duci în ţară plângi de ceea ce vezi"
Actualul ministru, Lucian Romascan, vorbeşte, că şi predecesorii săi, despre o nouă lege a cinematografiei, pe care şi-o doreşte gata în primul trimestru al anului viitor. Ideea de reorganizare nu e nouă şi vizează transferarea sălilor rămase la primarii.
Rămâne de văzut însă cât de eficientă va fi această măsură, devreme ce alte 150 de cinematografe au ajuns către edili, încă din 2008. Şi 90 la sută dintre ele au fost închise, de atunci şi până acum. Doar 10 mai difuzează film, deşi primarii aveau obligaţia să le modernizeze.
Lucian Romascan, ministrul Culturii: "Bugetele mai mari pentru aşa ceva sunt la autorităţile locale au acces la tot felul de programe la Compania Naţională de Investiţii pot atrage bani pentru asemenea restaurări sau repuneri în funcţiune mai uşor decât poate ministerul că autoritate centrală sau Radef-ul "
Marele perdant al ruinării reţelei de cinematografe, din întreagă ţară, este filmul românesc. Pentru că nu mai are unde să fie difuzat. Şi pentru că nu se mai strâng bani care să susţină noile producţii.
Cristian Mungiu: "Există un foarte mare respect pentru noi afară şi ar fi foarte simplu să investim, foarte puţin în această chestie ca să fie mai vizibilă. De ce nu se face treaba asta? Pentru că agenda e foarte complicate, e ultima grijă a tuturor, nu aduce un beneficiu electoral suficient cât să investească"
România este în prezent ţara europeană cu cele mai puţine ecrane, raportate la numărul de locuitori. Dacă le adunăm şi pe cele private abia ajungem la cifra de 82 de cinematografe, din care 90 la sută sunt amplasate în centrele comerciale. Suntem, din păcate, ţară unde 4 locuitori din 10 susţin că sunt nevoiţi să meargă la film, într-un alt oraş