Peste 500.000 de porci au fost sacrificați din cauza pestei porcine. Câte focare sunt încă active


Ultimul update: Marti 26 Noiembrie 2019 15:12
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2019 14:54
Categorie: Stiri actuale
porc gigant

Pesta Porcină Africană evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A.

În alte şase judeţe există doar cazuri la mistreţi, conform datelor transmise marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Numărul focarelor active se află în scădere faţă de 18 noiembrie, când s-au consemnat 792 de focare în 260 de localităţi, dar în 26 de judeţe, transmite Agerpres.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 539.865 de porci afectaţi de boală şi există 2.346 de cazuri la mistreţi.

În anul 2018, numărul porcilor afectaţi de PPA a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din ţara noastră, în timp ce, pentru primele zece luni ale lui 2019, procentul este de 3,7%.

Conform datelor ANSVSA, în total au fost stinse 2.022 de focare, cele mai multe - 586 - în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 172 de focare în judeţul Brăila (dintre care 12 în exploataţii comerciale), 164 de focare în judeţul Teleorman, 160 de focare în judeţul Dolj, 150 de focare în judeţul Ialomiţa şi 121 de focare în judeţul Călăraşi (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale).

Până marţi, 26 noiembrie 2019, au fost despăgubiţi 13.682 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 330,45 de milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", spun reprezentanţii ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Porcii, scoși la vânzare pe Internet
 

În prag de Crăciun, comerţul neautorizat cu porci este în floare. Pe conturile de socializare, dar şi pe site-urile de comerţ online, sunt publicate sute de anunţuri ale crescătorilor.

În Constanța, Galaţi şi Brăila, judeţe cu focare de pestă porcină, aceştia vin şi cu ponturi, pentru clienţii care vor să îşi ducă animalul viu acasă, dar riscă să fie verificaţi de autorităţi. Veterinarii îi avertizează însă pe eventualii amatori că riscă enorm.

În judeţul Constanța sunt două focare de pestă porcină. Legal, cei care cresc animale în gospodării pot folosit carnea doar pentru consumul propriu.

Şi totuşi, la doar 25 kilometri de Constanța, în localitatea Mihail Kogălniceanu, un comerciant vinde fără să fie deranjat de nimeni.

În zonele cu pestă porcină nu e interzis doar comerţul, ci şi transportul porcilor. Aşa că vânzătorul ne dă binevoitor câteva ponturi.

Cirstian Linte, DSV Constanța: „Comercializarea se face doar prin punctele autorizate. Comercializarea prin internet nu este admisă, internetul nefiind autorizat."

Aceeaşi situaţie alarmantă este şi în Galaţi sau Brăila, judeţe de asemenea afectate de pesta porcină africană.

Reprezentanţii DSV Galaţi spun că inclusiv transportul cărnii trebuie făcut sub strictă supraveghere.

Nicu Bogatu, DSVSA Galaţi: „Se face doar cu avizul medicului veterinar şi doar din zone care nu sunt sub supraveghere în ceea ce priveşte PPA-ul."

În Galaţi, autorităţile au dat deja amenzi de 300 de mii de lei iar în Brăila au fost deschise 7 dosare penale după sesizările direcţiei sanitar-veterinare.

În Constanța controalele vor începe săptămâna viitoare. În acest moment, în România sunt înregistrate oficial aproape 800 de focare de pestă porcină, în 260 de localități.

Cu cât s-a scumpit carnea de porc din cauza pestei porcine

 

Preţul cărnii a crescut cu aproape o treime în Uniunea Europeană, iar România este în topul țărilor în care se mănâncă cea mai scumpă friptură de porc.

Crescătorii de animale anunţă că vin vremuri şi mai grele. De vină este în special pesta porcină, care afectează ţara noastră, dar şi China, de unde proveneau majoritatea importurilor de carne de porc.

O carcasă de porc de 100 de kilograme se vinde cu 192 de euro în România, peste media europeană de 184 de euro. E mai scumpă decât în Franţa, Marea Britanie sau Olanda. Iar când ajunge la raft, în marile lanţuri de magazine, un kilogram de ceafă de porc depăşeşte 4 euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO