Pesta porcină a ajuns aproape de litoral. Câți bani se vor da pentru porcii sacrificați

Ultima actualizare: 22-08-2019 13:52

Pesta porcină a ajuns la doar câţiva kilometri de litoralul românesc. Joi dimineaţă, medicii de la Direcţia Santitar-Veterinară Constanța, însoţiţi de militari, au omorât peste 160 de porci din micile ferme din localitatea Cumpăna.

Autorităţile susţin că virusul pestei porcine a fost confirmat încă de miercuri şi, pentru a nu se extinde, s-a recurs la aceasta măsură extremă.

Reporter: „Câți porci aveți?”

Ionuţ Corduneanu, proprietar: „Patru. Ăia doi şi acolo... astea două erau de prăsilă... asta-i treaba!”.

Reporter: „V-aţi așteptat vreodată?”

Ionuţ Corduneanu, proprietar: „Niciodată!”.

La ora 07.00, localitatea Cumpăna a fost împânzită de angajaţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar şi de militari. Îmbrăcaţi în combinezoane speciale, membrii echipelor de intervenţie au omorât peste 160 de porci.

Sorin, proprietar: „Ne-au anunțat că e pestă porcină, vin şi îi eutanasiază pe toţi. Cine e bucuros? Îi aşteptăm... nu pot să intru în curte, nu pot să văd”.

Reporter: „Vă e greu?”

Sorin, proprietar: „Păi o să ne fie greu. Muncim. Am 4 copii”.

Dragoş Mihăilă, proprietar cu 35 de porci: „Îi strigă să iasă. Aici 8, aici 6 cu scroafa, 7 aici la fel.. aici 5. Uite ce rasă bună! O pierd. Uite porci la două luni de zile. Îi scoate afară din coteț. Da, porci de carne!”.

Reporter: „Erau o sursă importantă?”

Dragoş Mihăilă, proprietar cu 35 de porci: „Păi dacă salariile sunt cum sunt... Nu te îmbogățești, dar mai era un bănuţ acolo”.

Autorităţile susţin că este pentru prima dată când se descoperă virusul pestei porcine atât de aproape de litoral. La intrarea în Cumpăna au fost instalate filtre speciale pentru dezinfecţie.

Dr. Mihăiță Gheba, Director adjunct DSV Constanța: „La Prefectură a fost şedinţa în care s-a decis uciderea porcilor. Sunt 18 microferme. Pe data de 21 au fost găsiți 3 porci morți. Buletinul a confirmat pesta porcină, la Bucureşti”.

Potrivit medicilor sanitar-veterinari, proprietarii porcilor sacrificaţi vor primi despăgubiri în valoare de 10 lei pentru un kilogram de carne, în cazul în care porcii aveau până în 120 de kilograme, şi 8 lei dacă depăşeau aceasta greutate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO