Peste 57.000.000 de tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate de omenire anul trecut. Ce spun experții
Anul trecut, omenirea a generat o cantitate record de deșeuri electrice și electronice, peste 57.000.000 de tone, potrivit unui raport întocmit de „Global Waste Monitor”.
Un volum impresionant care depășește și greutatea Marelui Zid Chinezesc. Poate mai nostalgici, românii păstrează în sertare zeci de milioane de telefoane și încărcătoare vechi, care ocupă inutil spațiul.
Potrivit unei asociații de colectare a echipamentelor electrice și electronice, în casele românilor stau nefolosite 40.000.000 de încărcatoare. A fost estimat și numărul de telefoane mobile vechi care ar putea fi reciclate.
Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO: „Avem cel puțin 20.000.000 de telefone mobile care stau în sertare pentru faptul că ele au fost folosite, iar acum au fost scoase din uz pentru că au fost depășite. În primul rând, pierdem tot ce înseamnă materii prime importante”.
În România, telefoanele mobile și încărcatoarele vechi pot fi predate pentru reciclare magazinelor care vând astfel de dispozitive. Unele au programe de buy-back, adică oferă reduceri la cumpărarea unui telefon mobil dacă este adus unul vechi. Sticlă, plastic, plumb, mercur, cadmiu și beriliu pot fi extrase din aparatele vechi.
Există și peste 1.100 de centre de colectare.
Vasile Nistor, reprezentantul unui centru de colectare: „Persoane fizice, juridice, oricine ne poate găsi pe site. Venim, le preluăm gratuit”.
Cristian Bodea, managerul unei firme de reciclare: „Ni se tot spune că resursele sunt pe terminate. Atunci de ce să le ținem în casă? Dacă ajung în pubelă, ele poate ajung să fie trecute printr-un proces de sortare, dar dacă nu, ele ajung direct pe groapă și atunci acest produs se poate pierde”.
Din păcate, când vine vorba de reciclarea telefoanelor mobile și a încărcătoarelor, România este la coada clasamentului.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că, din 2024, toate dispozitivele și echipamentele electronice noi vor trebui să fie echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C, ca să poată fi folosit pentru ele un singur încărcător. Pentru laptopuri, termenul de implementare este 2026.