Peste 1000 de medici veterinari protestează în Capitală. "Riscurile sunt fantastice"
Peste o mie de medici veterinari protestează în Bucureşti. Doctorii spun că sănătatea publică, atât a oamenilor cât şi a animalelor, este pusă în pericol de o ordonanţă dată în luna decembrie, în ciuda opoziţiei lor.
Aceasta permite oricui să înfiinţeze farmacii veterinare şi să administreze medicamente destinate animalelor. Asta ar însemna că nu numai medicul veterinar, ci şi proprietarii, inclusiv cei cu animale de curte, pe care le vând pentru consum, le pot face tratamente puternice, chiar cu antibiotice, fără să fie controlaţi.
Protestatar: „Asta e cel mai mare pericol pentru oameni. De exemplu, tratează după ureche cu antibiotice care rămân şi se dozează în carne, în lapte, în toate produsele."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatar: „Riscurile sunt fantatstice pentru că se pot induce fenomene de antibiorezistență, care în mediciana umană se transpune prin foarte multe boli care sunt foarte greu de tratat."
Protestatar: „Îşi fac singuri, se duc la farmacie, îşi iau singuri medicamente, îşi fac singuri, îşi pun diagnosticile. La noi nu vin decât pentru acţiunile care sunt în programul startegic."
Protestatar: „Crescătorii de animale, proprietarii de animale nu au nici un drept să administreze produse medicianale veterinare animalelor din raţionamente privind sănătatea publică."
Modificarea Legii prin Ordonanța 70/2017 de acum câteva luni a liberalizat, spun medicii, vânzarea și folosirea medicamentelor de uz veterinar. Schimbarea vine în contextul în care toți mai mulți orășeni încearcă să găsească, la vară, surse de alimente sănătoase. Nu le găsesc întotdeauna la prima mână. În multe situații, nu știu cum au fost tratate animalele.
De exemplu, se asigură că trece în perioada de remanență, adică numărul de zile cât încă este prezent în corp antibioticul, înainte să fie folosite carnea, laptele sau ouăle. Până acum, era obligatorie prezența doctorului în orice farmacie veterinară și tot el era cel care trata și supraveghea medicamentele.
Colegiul Veterinarilor a contestat Ordonața la CCR și, între timp, Curtea de Justiție a UE a arătat că trebuie să fie dreptul exclusiv al medicului veterinar vânzarea și folosirea medicamentelor pentru animale.
Protestatarii cer schimbarea legislației, pentru a fi în acord cu forul european.