Medicii veterinari avertizează: ”Vom asista în următorii ani la niște infecții teribile”

01-02-2018 18:49

Medicii veterinari avertizează că noua lege a medicamentelor pentru animale, schimbată recent în ciuda opoziției lor, deschide o poartă pentru abuzuri, care vor afecta și sănătatea omului!

Documentul permite ca antibioticele și alte medicamente veterinare să fie vândute în afară farmaciilor, fără recomandarea specialistului.

Practic, oricine își poate trata acum animalele, după ureche, riscând să dezvolte, la fel ca acestea, o rezistență microbiană.

Peste 4000 de medici veterinari au avertizat, prin Colegiul care îi reprezintă, că noua lege permite oricui să cumpere medicamente puternice pentru uz animal și să le folosească haotic acasă.

Viorel Andronie, președintele Colegiului Veterinarilor: ”Riscurile sunt imense! Va rămâne la propria atitudine a proprietarului de animale să administreze produsele când dorește, cât vrea.”

Crescătorii pot pune pe piață lapte, carne și ouă încărcate de antibiotic, pentru că medicul nu mai poate controla momentul când substanța iese din organismul păsărilor sau al vacilor. Iar cei cu animale de companie bolnave le pot trata și ei după ureche.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu există în teste suficiente antibiotice noi care să compenseze rezistența galopantă a microbilor, observată și de veterinari.

Chirurgii ortopezi cu experiență compară cu situația de acum 20 de ani, când după o intervenție chirurgicală era suficient să îi administreze animalului un singur antibiotic de bază. Acum, pentru a preveni infecția urmată aproape sigur de necroză, e necesar un cocktail de 2-3 antibiotice de generație recentă.

În plus, pentru că locuiesc împreună, flora bacteriană este comună. Deși doar animalul a fost tratat incorect, stăpânul află că a dezvoltat și el germeni rezistenți la antibiotic. De regulă, când face o operație.

Dr. Dragoș Dumitrescu: ''Există posibilitatea ca, oricât de bine ar fi făcută, să nu reușească intervenția, din cauza infecțiilor, din cauza florei bacteriene. Va fi un dezastru total. Vom asista în următorii ani la niște infecții teribile.”

Medicamentele se pot vinde acum în orice magazin autorizat DSV, nu neapărat într-o farmacie.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: ”N-aș permite comercializarea antibioticelor și a altor produse decât în farmacii. Sunt produse sensibile, ca păstrare și al eliberării, care trebuie făcută pe baza de prescripție”.

Întrebați dacă au în plan măsuri care să prevină vânzarea haotică a medicamentelor veterinare, reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare nu au dat un răspuns până la sfârșitul programului de lucru.


VIDEO PROTVPLUS.RO