Medicii români preferă tot să plece în străinătate. ”Mărirea e mai mult pe hârtie”
În ciuda măririlor de salarii, promise de guvernanți, mulți doctori vor să plece din țară.
Sâmbătă, la un târg de locuri de muncă în domeniul medical, organizat la Cluj, unii vizitatori au mers doar la standurile cu oferte din străinătate.
Sceptici că situaţia din spitalele în care lucrează se va schimba, sute de medici tineri au venit la târgul de la Cluj pentru un job în străinătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian este medic rezident gastroenterolog. Recunoaşte că are un salariu mai bun faţă de anul trecut, dar nu este convins să rămână.
Cristian Teglaș, medic rezident: "Deocamdata, lucrez aici, dar sistemul e învechit, are nevoie de o schimbare şi nu ştiu peste câţi ani o să se schimbe în mai bine. Mărirea e mai mult pe hârtie. Am colegi tot rezidenţi anul întâi pe alte specializări care, teoretic, conform noii grile, ar primi mai puţin decât câştigă acum. Pentru că s-au tăiat sporurile la ATI, urgenţe."
Larisa, medic stomatolog: ”La noi nu se măresc în privat. E mai greu de obţinut un post la stat."
Marco Catanio, managerul unei clinici din Germania: "Eu sunt manager general pentru trei clinici din Bavaria, lângă Munchen, şi am venit aici tocmai pentru reputaţia bună pe care o au medicii din România. Noi nu oferim doar un loc de muncă, noi oferim un pachet întreg precum: case pentru angajaţi, oferim îngrijire pentru copiii angajaţilor."
În timp ce clinicile din strainate primeau CV-uri, standul Spitalului Municipal din Vatra Dornei nu a fost vizitat de nici un medic specialist ATI, de care unitatea medicală are nevoie urgentă.
Valentin Stan, manager Spitalul Municipal Vatra Dornei: "Pe ceea ce ne trebuie încă nu a trecut nimeni prin târg. La târgul din toamnă medic ATI, nu a trecut niciunul. Nici la cel de aici, nici la cel de la Iaşi."
Un medic, originar din Sudan, o ţară care se confruntă cu sărăcia şi războiul civil, lucrează de mai mulţi ani în România. Acum se gândeşte şi el să plece.
Mubarak Fadol, medic specialist ortoped: "Sunt medic ortoped. Lucrez în România acum. Salariul e puţin mai bun decât anul trecut, dar aşteptăm acum luna viitoare să vedem dacă Guvernul îşi va ţine promisiunea. Dacă da, rămân, dacă nu, plec."
Potrivit Ministerului Sănătăţii, începând cu această lună, doctorii şi asistentele din România vor primi salarii brute mărite cu peste 170 de procente.