Persoanele care vin în România din ţări "verzi" nu vor mai sta în izolare. Ce reguli ni se aplică nouă în alte țări

Dată publicare: 03-07-2020 20:49
Dată actualizare: 03-07-2020 20:49


Românii și străinii care se întorc la noi din mai toate țările europene nu vor mai sta în izolare dacă nu au simptome de infecție.

Pe baza recomandărilor de la Bruxelles, lista țărilor verzi se extinde și se ridică inclusiv restricțiile de zbor.

Condiția este ca rata de îmbolnăvire la suta de mii de locuitori din țara din care se pleacă să fie mai mică sau egală cu cea din România.

Aplicarea acestui criteriu în Europa ne-ar putea aduce însă pe noi într-o situație delicată, daca nu gravă.

Există riscul să nu ne mai primească nimeni pentru că avem un nivel de îmbolnăviri ridicat. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat încă 420 de cazuri noi.

Noul criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la masurile de izolare sau carantină pentru persoanele care sosesc în România a fost schimbat.

Acum este luată în calcul rata cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, la 100.000 de locuitori.
Aceasta trebuie să fie mai mică sau egală cu a României.

Conform raportărilor, calculele arată că ar putea fi trecute pe lista verde aproape toate țările din Uniunea Europeană, mai puțin Suedia și Portugalia.

Confrom recomandării Consiliului Uniunii Europene pot intra fară probleme în Uniune și cei care vin din Japonia, Maroc sau Tunisia. Pe de altă parte, persoanele care călătoresc din SUA, Rusia și Turcia încă nu au voie pe teritoriul european.

Lista finală vă fi actualizată luni de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe de altă parte, având în vedere numărul mare de cazuri noi raportate zilnic în România, țara noastră ar putea fi inclusă pe lista roșie.

Adică romanii care vor să meargă în străinătate să fie obligați să stea în izolare 14 zile după ce ajung acolo sau mai rău, chiar să fie interzise călătoriile.

România, pe lista „roșie” a Marii Britanii

 

Cetățenii români vor fi nevoiți să stea în izolare timp de 14 zile dacă doresc să călătorească în Marea Britanie.

Guvernul britanic a făcut publică o listă cu 59 de state considerate zone sigure. 

Astfel, cetățenii din statele respective nu vor mai fi obligați să se auto-izoleze în momentul în care ajung pe teritoriul Marii Britanii.

Pe lista acestor state se numără și Italia, Germania, Franța și Ungaria.

MAE: Decizia Marii Britanii de menţinere a restricţiilor pentru cetăţenii români, luată pe baza recomandărilor specialiştilor

 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Marea Britanie a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, că, momentan, se menţin pentru cetăţenii români restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi.

"Urmare anunţului autorităţilor britanice din data de 3 iulie 2020 privind lista statelor pentru care se ridică restricţiile de călătorie în contextul relaxării măsurilor de urgenţă aplicate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, MAE precizează că partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, faptul că, momentan, pentru cetăţenii români se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, începând cu data de 10 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile", precizează MAE într-un comunicat transmis vineri.

MAE menţionează că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenţi COVID-19 din toate ţările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârşitul acestei luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO