Pintea: Substanțe ”neconforme” de dezinfectare au ajuns în spitale. Reacția unei firme

×
Codul embed a fost copiat

Un nou scandal în sănătate aduce în prim plan o firmă care vinde dezinfectanţi pentru spitale. O societate care este pe locul 1 ca furnizor de biocide în România este percheziţionată de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Fraudelor Economice.

Un control făcut de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a arătat că unele probe erau diluate, aşadar nu aveau gradul de concentraţie necesar dezinfectării. 

Alina Cruceanu, asociat: "Atâta timp cât sunt o firmă corectă în judeţul acesta şi plătesc impozite şi absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate în UE. Nu avem ce să comentăm. Probabil că doamn ministru are alte interse. Am toate avizele, tot ce trebuie. Eu am mai fost controlată şi după scandalul cu Hexipharma, am avut controale după controale şi mă vedeţi că sunt tot aici. Am dat testare cu sigiliu de la Sanepid pe ele şi au ieşit la laboratoare din Germania au ieşit conforme."

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat, marți, că autoritățile au descoperit că mii de litri de produse biocide folosite pentru dezinfectarea instrumentarelor în spitalele din România sunt neconforme și nu îndeplinesc standardele necesare.

Citește și
Beatrice Mahler
Managerul ”Marius Nasta”: În România e o problemă cu declararea infecțiilor nosocomiale
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Astfel, au fost verificate 15 produse biocide, iar 3 dintre acestea au prezentat ”neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă”, a spus ministrul Sănătății.

Aceste substanțe dezinfectate ”neconforme” au ajuns în ”peste 30 de spitale” din România, conform anunțului făcut de Sorina Pintea.

Ministerul a efectuat două plângeri penale față de 2 societăți, una din București și alta din județul Prahova, care vindeau aceste biocide. De asemenea, direcțiile de sănătate publică din toată țara au dispus retragerea tuturor produselor vizate.

Până acum, DSP București a retras 108 litri din aceste substanțe, iar autoritățile din Prahova 5000 de litri.

”Distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize cu care Inspecția Sanitară nu este de acord, pentru că nu sunt efectuate în laboratoare acreditate. Prin urmare ne menținem afirmația cu privire la ineficacitatea acestor biocide. Menționez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și pentru dezinfecția instrumentarului. Instrumentarul merge ulterior la sterilizare.” - a precizat ministrul Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, pacienţii din acele spitale nu au fost în pericol.

Firmele respective au primit şi amenzi în valoare de 35.000 de lei, iar când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să-i contacteze pe administratori, aceştia nu au putut fi găsiţi, a adăugat Pintea.

Poliţiştii au făcut, marți dimineață, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide.

Sinteza declarațiilor ministrului Sănătății Sorina Pintea:

- Au fost verificate 15 produse biocide, 3 dintre acestea prezentând neconformități. Ministerul Sănătății a dispus efectuarea unor plângeri penale față de 2 societăți care comercializau aceste biocide. Au fost retrase produsele, 108 litri din aceste substanțe în București, iar la distribuitorul din Prahova 5000 de litri.

- Aceste biocide sunt folosite la dezinfectarea instrumentarului. Biocidele au fost folosite la peste 30 de spitale din țară. 

- Când am făcut aceste verificări, aceste biocide erau în spitale. Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem nu există risc pentru sănătatea pacienților.

- Marius Nasta nu este pe listă și nu are legătură cu ce s-a întâmplat.

- Nu pot să spun acum dacă este și Grigore Alexandrescu. 

- Când am constatat aceste neconformități, Inspecția Sanitară a cerut DSP să verifice aceste firme, nu au găsit pe nimeni. Noi am încercat să facem aceste verificări, s-au aplicat și amenzi, conform legii. Sunt 2 firme și 3 produse neconforme.

- Da, au ajuns și la spitale din București.

- Tocmai asta preîntâmpină ministerul Sănătății. Dacă aceste protocoale se aplică întocmai nu vor exista probleme. Sper să fie asta și un semnal de alarmă pentru cei care conduc unități medicale.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, au făcut, marţi dimineaţă, 5 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide, a anunţat Poliţia Română.

Acţiunea are loc într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

"Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor", potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Echipele participante la operaţiune au fost constituite din poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Numărul infecțiilor din 2019 la ”Marius Nasta” este aproape dublu față de anul trecut
Numărul infecțiilor din 2019 la ”Marius Nasta” este aproape dublu față de anul trecut

Un număr de 17 pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter de la începutul acestui an, iar 13 au murit, potrivit unei informări a managerului Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler.

Managerul ”Marius Nasta”: În România e o problemă cu declararea infecțiilor nosocomiale
Managerul ”Marius Nasta”: În România e o problemă cu declararea infecțiilor nosocomiale

Managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că, în opinia sa, în România este o mare problemă faptul că nu sunt declarate infecțiile nosocomiale.

Scandalul Hexi Pharma. Directorul companiei, 3 ani de închisoare, iar firma desființată
Scandalul Hexi Pharma. Directorul companiei, 3 ani de închisoare, iar firma desființată

Protagoniștii celui mai mare scandal din industria farmaceutică, foștii directori ai companiei ''Hexi Pharma'', au fost condamnați la închisoare cu executare. 

Ministrul Sănătăţii:
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare

În fata numeroaselor cazuri de infecţii nosocomiale, ministrul sănătăţii pune sub semnul întrebării modul în care sunt acreditate spitalele din România.

Nereguli în toate spitalele publice. În Slobozia, doi medici n-au mai avut concediu de 10 ani
Nereguli în toate spitalele publice. În Slobozia, doi medici n-au mai avut concediu de 10 ani

Aproape toate spitalele publice au probleme grave în privinţa curăţeniei şi a raportării infecţiilor nosocomiale, spun şefii din sănătate, care le-au verificat.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.