Nereguli în toate spitalele publice. În Slobozia, doi medici n-au mai avut concediu de 10 ani


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 19:31
Categorie: Stiri Sanatate

Aproape toate spitalele publice au probleme grave în privinţa curăţeniei şi a raportării infecţiilor nosocomiale, spun şefii din sănătate, care le-au verificat.

Până când vor fi renovate, saloanele trebuie să strălucească de curăţenie. Ministrul Sănătăţii promite şi aparatură nouă pentru aceste unităţi sanitare.

Toate spitalele publice au fost verificate în ultima lună, iar oficialii spun că au descoperit nereguli peste tot.

Semn că directorii se spitale nu au învăţat nimic din cazul Colectiv, unde zeci de răniţi s-au infectat în camerele de la terapie intensivă, în unităţile sanitare nu au fost luate nici acum măsuri pentru ca saloanele să fie curate, iar pacientul să nu mai treacă după operaţie prin sala de aşteptare.

O altă problemă majoră a sistemului sanitar este lipsă de medici şi asistente. De pildă, secţia de neonatologie a Spitalului judeţean din Slobozia funcţionează doar cu 2 doctori pensionari, care nu şi-au mai luat concediu de 10 ani.

Dr. Gabrieal Dumitru, neonatolog: "De obicei 12-13 gărzi pe lună noi 2, dacă pleacă unul în concediu celălalt rămâne singur şi e imposibil să se descurce".

Doctoriţa Gabriela Dumitru vine la muncă, deşi s-a accidentat şi are nevoie de o intervenţie chirurgicală. Dacă ar lipsi, secţia ar trebui închisă. Pe lângă lipsă acută de personal, în toate secţiile sunt echipamente vechi.

In Spitalul judetean din Slobozia lucrează 78 de medici, iar 15 dintre ei sunt deja la pensie. Ar mai fi nevoie de încă 32 pentru ca unitatea să funcţioneze în condiţii optime, o provocare mare atât pentru Ministerul Sănătăţii, cât şi pentru autorităţile locale să modernizeze spitalul.

Sunt şi spitale renovate, aşa cum este cel din Urziceni, judeţul Ialomiţa, dar lipsesc specialiştii.

Sorina Pintea a promis că ministerul va dota cu aparatură şi spitalele mai mici, pentru că doctorii să nu mai aibă motive să le ocolească.

România n-a mai construit un spital de la zero de peste 40 de ani. Cum riscăm să pierdem 150 de milioane de €
VIDEO PROTVPLUS.RO