Pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Mii de persoane au trecut pe la moaște. VIDEO

Ultima actualizare: 09-10-2021 09:19
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoas...
Pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Mii de perso...
Pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Mii de perso...

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi în cursul dimineţii de vineri, fiind depusă într-un baldachin special amenajat pentru închinare, alături de racla cu moaştele Sfântului Gheorghe.

 

Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași în 2021
 

Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată de umeri și scoasă de preoți vineri, în jurul orei 6 și 30 de minute. Clericii, preoți și măicuțe, peste 50 la umăr, au înconjurat mitropolia Moldovei și Bucovinei o dată, iar apoi au depus racla sfântă pe baldachinul de flori.

Primii care s-au închinat și au sărutat sfintele moaște au fost preoții din mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În jurul catedralei, sute de pelerini stau la rând pentru a atinge racla, timpul de aşteptare fiind de câteva zeci de minute. Nu s-au înregistrat incidente, iar pelerinii respectă distanţa în timp ce stau la rând. Cei mai mulți dintre credincioșii ii cer cuvioasei Parascheva să îi ferească de boală, mai ales că traversăm vremuri pandemice.

Există un culoar unic de acces către raclă, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află racla, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

Ce restrictii și măsuri de protecție se vor aplica în timpul pelerinajului


 

În curtea mitropoliei, accesul se face pe un singur culoar, iar voluntarii și preoții îi îndrumă pe oameni, în permanență.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), preotul Constantin Sturzu, anunțase că accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe un culoar unic pe care poate pătrunde doar o singură persoană.

Deoarece Iaşiul are o incidenţă a infectărilor ridicată, atât pelerinii cât şi localnicii trebuie să poarte mască sanitară, chiar dacă se vor afla în aer liber.

Vineri la amiază, erau 400 de oameni în jurul Mitropoliei, pe culoarul de acces special făcut de jandarmi. Cine nu poartă masca de protecție primește una de la voluntari. Iar când ajung în curtea Mitropoliei, oamenii sunt rugați să păstreze o distanță de 1 m și jumătate între ei.

Se înaintează destul de rapid. Oamenii nu stau mai mult de jumate de oră la rând. Au în mâini flori, dar și obiecte personale pe care le ating de racla sfântă. Unii pelerini sărută raclă, alții nu. Organizatorii susțin că suprafața care acoperă sfintele moaște este dezinfectată la fiecare 10 minute.

Cei mai mulți dintre credincioși îi cer cuvioasei Parascheva sănatate și ajutor celor greeu încercați în pandemie. Până acum s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva circa 3 mii de oameni.  

Ziua de Hram este pe 14 octombrie. Anul acesta se împlinesc 380 de ani de când domnitorul Vasile Lupu a răscumpărat de la turci moaștele sfintei Parascheva și le-a adus la Iași.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Pelerinajul de la Iași este cel mai Mare eveniment religios din țara noastră. Moaștele Sfintei Parascheva sunt la Iași de 380 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!