Sfânta Parascheva 2023: Ce înseamnă dacă îți apare în vis Sf. Parascheva

Sfânta Parascheva

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși au parte de o sărbătoare mare: Sfânta Parascheva. Descoperă ce înseamnă visul în care apare Sfânta Parascheva, dar și ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare.

Sfânta Parascheva, numită și "apărătoarea dreptății în fața judecătorilor nedrepți" și "ajutătoarea celor lipsiți, bolnavi și neajutorați", este considerată ocrotitoarea Moldovei. Ziua sa de hram, pe 14 octombrie, transformă Iașiul într-un important centru de pelerinaj din România.

Sfânta Parascheva, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Tradițional, manifestările religioase încep cu câteva zile înainte de sărbătoare, iar noaptea de pe 13 spre 14 octombrie este considerată cea mai importantă, fiind asociată cu minuni atribuite Sfintei Parascheva.

An de an, zeci de mii de pelerini din toată țara vin la Iași pentru a se închina la moaștele sfintei. Aceștia stau în rând timp îndelungat, chiar și peste zece ore, pentru a se închina, primind din partea autorităților și a Mitropoliei, ceai cald și pachete cu mâncare.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva, celebrată de Biserica Ortodoxă și alte denominații de rit oriental, s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia, într-o familie înstărită de credincioși. Fiind foarte credincioasă, participa des la slujbele bisericii împreună cu mama sa. La vârsta de zece ani, aude în biserică cuvintele din Evanghelie: "Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să Mă urmeze." Impresionată, hotărăște să urmeze acest învățământ și, la ieșirea din biserică, dă hainele sale unui sărac, iar la schimb îi cere acestuia hainele sale, conform Creștinortodox.ro.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Mai târziu, după decesul mamei sale, se retrage în pustietatea din ținutul Pontului, petrecând cinci ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo, pleacă spre Țara Sfântă pentru a-și petrece acolo restul vieții. Când ajunge în Constantinopole, decide să se întoarcă în Epivat, păstrându-și identitatea ascunsă față de credincioși. Aici își găsește sfârșitul și este înmormântată ca o străină.

Sf. Parascheva în vis

Pentru că despre Sfânta Parascheva se știe că este ajutătoarea celor bolnavi și neajutorați, și despre visele în care apare aceasta se spune același lucru. Mai clar, conform religiei, se spune că Sfânta Parascheva se arată în visele oamenilor bolnavi, pentru a le alina durerea, sau în visele oamenilor care suferă din anumite motive. De asemenea, Sfânta Cuvioasă Parascheva se mai arată în vis oamenilor care se abat de la cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-i aduce pe drumul cel bun.

Ce înseamnă când visăm sfinți

La fel ca îngerii, un sfânt care apare în vise poate fi asemuit unui mesager ce transmite sugestii și dezvăluiri despre tine și viața ta. El poate aduce mesaje de alinare, încurajare, reconfort sau poate aduce critici și reproșuri.

După astfel de vise, este posibil să simți o revigorare, o întărire interioară sau un îndemn de a-ți concentra eforturile pentru a-ți atinge potențialul maxim și pentru a realiza lucruri bune în viață. Poți fi încurajat să explorezi latura ta spirituală și să privești viața sau anumite situații dintr-o perspectivă mai înaltă.

Uneori, prezența unui sfânt în vis poate semnifica conștiința ta morală care încearcă să iasă la suprafață. Aceasta poate reflecta evaluarea ta personală a modului în care trăiești și dorința subconștientă de a corecta greșeli sau de a-ți răscumpăra păcatele, scrie Diane.ro.

Pentru un creștin devotat, visele cu sfinți pot reprezenta confirmarea că va primi ajutor în momentele dificile din viața sa.

Atunci când vezi un sfânt în vis, fără să ți se adreseze direct, acest lucru poate sugera că vei depăși cu succes o situație negativă în viața ta. Dacă sfântul pare îngrijorat sau amenințător, acesta poate semnala nevoia de a renunța la aspecte negative ale vieții tale sau posibilitatea de a primi vești rele.

Dacă visezi un sfânt care îți vorbește, acesta poate fi un semn că este timpul să te confrunți cu o problemă pe care ai tot amânat-o sau că trebuie să fii atent la pericolele din jurul tău, pe care nu le-ai observat încă.

Dacă vezi un sfânt apropiindu-se de tine în vis, acest lucru poate indica noroc într-un proiect sau demers important pentru tine. Un vis în care te închini în fața unui sfânt poate prezice că vei rezolva cu succes o problemă legată de muncă sau sănătate, cu condiția să fii răbdător și să eviți impulsivitatea.

Se spune că atunci când visezi moaștele unui sfânt, vei experimenta o vindecare spirituală și o înțelegere mai profundă a lumii și a propriei tale individualități.

Ce se face și ce nu se face de Sf. Parascheva

Credința și legende populare ne prezintă figura Sfintei Parascheva ca pe cea a unei bătrâne care veghează asupra sănătății oamenilor și a fertilității pământului. Apare sub forma unei bătrâne pentru că, în calitate de personificare a zilei, ea este cea mai în vârstă dintre surorile sale. Sfânta Cuvioasă Parascheva mijlocește în fața Domnului pentru toți creștinii, îi ocrotește și îi izbăvește de boli, de teamă și de pierderi, potolește furtunile, aduce belșug și roade bogate, conform Dexologia.ro.

Se spune că în ziua sărbătoririi Sfintei Parascheva, femeile însărcinate, și nu numai, ar trebui să împartă mâncare copiilor săraci. Conform tradiției, Sfânta Parascheva va proteja viitoarele mămici, făcând nașterea mai ușoară și fără dureri.

În ziua Sfintei Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, este bine să împărțim covrigi, lipii, mustul nou și vinul roșu celor nevoiași. Cei care dau pomana vor avea sărbători bogate pe tot parcursul anului.

Ce este complet interzis în această zi

Nu ar trebui să muncim în această zi: Cei care încalcă această regulă pot atrage necazuri atât la serviciu, cât și în familie. Sfânta Parascheva ocrotește familia, așa că în ziua sa ar trebui să fim mai smeriți, mai temperați în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului.

Nu trebuie să ne zgârcim când vine vorba de bani și alimente: Dacă cineva ne cere ajutorul, nu ar trebui să ezităm să îl oferim. Oamenii zgârciți riscă să aibă parte doar de pierderi și să cadă în sărăcie.

Se spune că nu ar trebui să facem foc în casă, oricând de frig ar fi. Se spune că adevărata credință ține căldura în sufletul oamenilor. Cei care aprind foc în sobă pot suferi de afecțiuni la ochi și dureri de cap.

Dacă suntem necăsătoriți, ar trebui să evităm să croșetăm sau să coasem în această zi. Se spune că femeile care desfășoară astfel de activități nu se vor căsători niciodată.

Nu trebuie să mâncăm nimic până la ora 12, când se încheie slujba dedicată Sfintei Parascheva în majoritatea bisericilor ortodoxe. Cei care consumă alimente dimineața, în special cele care nu sunt potrivite pentru post, pot avea probleme cu stomacul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Ceremonie cu fast în noaptea de Înviere, la Constanța. IPS Teodosie va aduce Lumina Sfântă de pe mare
Ceremonie cu fast în noaptea de Înviere, la Constanța. IPS Teodosie va aduce Lumina Sfântă de pe mare

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că în noaptea de Înviere va veni cu Lumina Sfântă de pe mare, după care o va împărți credincioșilor. 

Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”
Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”

Dacă există o mâncare specifică de Paște la români, aceea este, cu siguranță, drobul. Fie că vorbim de drob de miel, de pui sau vegetarian, el este nelipsit din meniul de la masa de Paște.

Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște
Rețetă de pască fără aluat pentru masa de Paște

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane
Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Mai multe persoane au fost lovite cu o macetă de un individ furios.  

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.