Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești. O româncă are o mică băcănie unde vinde bunătăți tradiționale

×
Codul embed a fost copiat

Mii de pachete cu bunătăți de Paște pornesc în aceste zile spre românii din străinătate.  

Drobul, cozonacul, sarmalele și chiar ciorba de burtă vor ajunge pe mesele celor din diaspora și prin intermediul băcăniilor pe care românii le-au deschis în toată Europa și care sunt apreciate și de străini.

Mirosul de sarmale românești a ajuns până pe Coasta de Azur.

În casele din Prundul Bârgăului, în Bistrița Năsăud, se pun în pachete bunătățile pentru cei dragi plecați de acasă.

Ioana Vrămaș:Pun niște ouă, pe urmă carne de miel, brânză, dulceață, cozonac, plăcintă, varză pentru sarmale”.

Citește și
sarmale
Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

R: Acolo nu se găsesc ouă sau varză murată ? 

Ioana Vrămaș: „S-ar putea să se găsească, dar de acasă e altfel".

Dintr-un punct de colectare din Sibiu pleacă zilnic, în medie, 100 de colete spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și Italia.

Înainte de Paște numărul de colete se dublează față de zilele obișnuite, iar pachetele sunt tot mai voluminoase.

Ruben Sigartău, reprezentantul unei firme de transport:Avem cereri de multe de pachete. Oamenii sună, noi facem rezervare".

Transportul până la destinație durează maximum trei zile și se taxează cu 1,5 euro pe kilogram pentru Germania și Italia. Tariful crește la 1,7 euro pentru Franța, Belgia și Olanda.

R: Cui vreți să-i faceți o surpriză?

Femeie:La sora noastră. I-am trimis poză cu ouăle. Le-am făcut în coji de ceapă cum se face la noi. E foarte, foarte mulțumită".

Povestea se repetă și când vine vorba de coletele venite din Europa. Conținutul lor este însă diferit.

Suprinzele nu se opresc însă aici. Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești.

Denisa Niță are o mică băcănie unde vinde bunătăți din România. Are tot mai mulți clienți pentru care a început să gatească. Zilele astea le face sarmale și cozonaci.

Aproape de centrul Romei, românii stabiliți acolo au un magazin de unde pot să-și umple masa cu bunătăți, în caz că n-au primit deja de acasă. 

Marius Maniu, proprietarul unui magazin din Roma:Fiind Paștele catolic o grămadă de români sărbătoresc împreună cu italienii. Pe urmă vine Paștele Ortodox".

La Roma cozonacul costă 8 euro, kilogramul de carne de miel este 15 euro, iar o pască ajunge la 7 euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc
Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc

Pe cât de frumoase, pe atât de grele pentru stomac au fost zilele acestea, după ce am mancat din toate preparatele tradiționale. Am trecut de la salata beouf, la sarmale, apoi la friptură și cârnați și am încheiat cu cozonac.

Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania
Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania

Mirosul îmbietor al sarmalelor a început să cuprindă România. Dacă v-ați plictisit de rețeta clasică și vreți să încercați ceva nou, aveți de unde alege, căci în materie de sarmale toate popoarele au adăugat ceva.

Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească
Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească

Se spune că așa cum va arăta masa de Crăciun, la fel vor fi și mesele de peste an. Însă cei care vor sarmale, fripturi, rulade ori cozonaci de sărbători au de alergat după ingrediente și, apoi, de stat ore bune în bucătărie.

Românii au luat cu asalt magazinele și piețele pentru ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Ce pun pe masă în acest an
Românii au luat cu asalt magazinele și piețele pentru ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Ce pun pe masă în acest an

Băcăniile, supermarketurile și piețele din toată România au fost și duminică sub asediu. Mulți au stat aproape până în ultima clipă ca să cumpere carne cât mai proaspătă pentru îndrăgitele sarmale ori pentru faimoasa salată de boeuf.

Mii de oameni s-au închinat la moaștele Sfântului Nicolae, la Brăila. Credincioșii au fost serviți cu sarmale de post
Mii de oameni s-au închinat la moaștele Sfântului Nicolae, la Brăila. Credincioșii au fost serviți cu sarmale de post

Sarmalele de post au fost ingredientul principal al sărbătorii Sfântului Nicolae, marți, la Brăila.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.