Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești. O româncă are o mică băcănie unde vinde bunătăți tradiționale

×
Codul embed a fost copiat

Mii de pachete cu bunătăți de Paște pornesc în aceste zile spre românii din străinătate.  

Drobul, cozonacul, sarmalele și chiar ciorba de burtă vor ajunge pe mesele celor din diaspora și prin intermediul băcăniilor pe care românii le-au deschis în toată Europa și care sunt apreciate și de străini.

Mirosul de sarmale românești a ajuns până pe Coasta de Azur.

În casele din Prundul Bârgăului, în Bistrița Năsăud, se pun în pachete bunătățile pentru cei dragi plecați de acasă.

Ioana Vrămaș:Pun niște ouă, pe urmă carne de miel, brânză, dulceață, cozonac, plăcintă, varză pentru sarmale”.

Citește și
sarmale
Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

R: Acolo nu se găsesc ouă sau varză murată ? 

Ioana Vrămaș: „S-ar putea să se găsească, dar de acasă e altfel".

Dintr-un punct de colectare din Sibiu pleacă zilnic, în medie, 100 de colete spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și Italia.

Înainte de Paște numărul de colete se dublează față de zilele obișnuite, iar pachetele sunt tot mai voluminoase.

Ruben Sigartău, reprezentantul unei firme de transport:Avem cereri de multe de pachete. Oamenii sună, noi facem rezervare".

Transportul până la destinație durează maximum trei zile și se taxează cu 1,5 euro pe kilogram pentru Germania și Italia. Tariful crește la 1,7 euro pentru Franța, Belgia și Olanda.

R: Cui vreți să-i faceți o surpriză?

Femeie:La sora noastră. I-am trimis poză cu ouăle. Le-am făcut în coji de ceapă cum se face la noi. E foarte, foarte mulțumită".

Povestea se repetă și când vine vorba de coletele venite din Europa. Conținutul lor este însă diferit.

Suprinzele nu se opresc însă aici. Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești.

Denisa Niță are o mică băcănie unde vinde bunătăți din România. Are tot mai mulți clienți pentru care a început să gatească. Zilele astea le face sarmale și cozonaci.

Aproape de centrul Romei, românii stabiliți acolo au un magazin de unde pot să-și umple masa cu bunătăți, în caz că n-au primit deja de acasă. 

Marius Maniu, proprietarul unui magazin din Roma:Fiind Paștele catolic o grămadă de români sărbătoresc împreună cu italienii. Pe urmă vine Paștele Ortodox".

La Roma cozonacul costă 8 euro, kilogramul de carne de miel este 15 euro, iar o pască ajunge la 7 euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc
Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc

Pe cât de frumoase, pe atât de grele pentru stomac au fost zilele acestea, după ce am mancat din toate preparatele tradiționale. Am trecut de la salata beouf, la sarmale, apoi la friptură și cârnați și am încheiat cu cozonac.

Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania
Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania

Mirosul îmbietor al sarmalelor a început să cuprindă România. Dacă v-ați plictisit de rețeta clasică și vreți să încercați ceva nou, aveți de unde alege, căci în materie de sarmale toate popoarele au adăugat ceva.

Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească
Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească

Se spune că așa cum va arăta masa de Crăciun, la fel vor fi și mesele de peste an. Însă cei care vor sarmale, fripturi, rulade ori cozonaci de sărbători au de alergat după ingrediente și, apoi, de stat ore bune în bucătărie.

Românii au luat cu asalt magazinele și piețele pentru ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Ce pun pe masă în acest an
Românii au luat cu asalt magazinele și piețele pentru ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Ce pun pe masă în acest an

Băcăniile, supermarketurile și piețele din toată România au fost și duminică sub asediu. Mulți au stat aproape până în ultima clipă ca să cumpere carne cât mai proaspătă pentru îndrăgitele sarmale ori pentru faimoasa salată de boeuf.

Mii de oameni s-au închinat la moaștele Sfântului Nicolae, la Brăila. Credincioșii au fost serviți cu sarmale de post
Mii de oameni s-au închinat la moaștele Sfântului Nicolae, la Brăila. Credincioșii au fost serviți cu sarmale de post

Sarmalele de post au fost ingredientul principal al sărbătorii Sfântului Nicolae, marți, la Brăila.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.