Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești. O româncă are o mică băcănie unde vinde bunătăți tradiționale
Mii de pachete cu bunătăți de Paște pornesc în aceste zile spre românii din străinătate.
Drobul, cozonacul, sarmalele și chiar ciorba de burtă vor ajunge pe mesele celor din diaspora și prin intermediul băcăniilor pe care românii le-au deschis în toată Europa și care sunt apreciate și de străini.
Mirosul de sarmale românești a ajuns până pe Coasta de Azur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În casele din Prundul Bârgăului, în Bistrița Năsăud, se pun în pachete bunătățile pentru cei dragi plecați de acasă.
Ioana Vrămaș: „Pun niște ouă, pe urmă carne de miel, brânză, dulceață, cozonac, plăcintă, varză pentru sarmale”.
R: Acolo nu se găsesc ouă sau varză murată ?
Ioana Vrămaș: „S-ar putea să se găsească, dar de acasă e altfel".
Dintr-un punct de colectare din Sibiu pleacă zilnic, în medie, 100 de colete spre Germania, Belgia, Olanda, Franța și Italia.
Înainte de Paște numărul de colete se dublează față de zilele obișnuite, iar pachetele sunt tot mai voluminoase.
Ruben Sigartău, reprezentantul unei firme de transport: „Avem cereri de multe de pachete. Oamenii sună, noi facem rezervare".
Transportul până la destinație durează maximum trei zile și se taxează cu 1,5 euro pe kilogram pentru Germania și Italia. Tariful crește la 1,7 euro pentru Franța, Belgia și Olanda.
R: Cui vreți să-i faceți o surpriză?
Femeie: „La sora noastră. I-am trimis poză cu ouăle. Le-am făcut în coji de ceapă cum se face la noi. E foarte, foarte mulțumită".
Povestea se repetă și când vine vorba de coletele venite din Europa. Conținutul lor este însă diferit.
Suprinzele nu se opresc însă aici. Pe Coasta de Azur miroase a sarmale românești.
Denisa Niță are o mică băcănie unde vinde bunătăți din România. Are tot mai mulți clienți pentru care a început să gatească. Zilele astea le face sarmale și cozonaci.
Aproape de centrul Romei, românii stabiliți acolo au un magazin de unde pot să-și umple masa cu bunătăți, în caz că n-au primit deja de acasă.
Marius Maniu, proprietarul unui magazin din Roma: „Fiind Paștele catolic o grămadă de români sărbătoresc împreună cu italienii. Pe urmă vine Paștele Ortodox".
La Roma cozonacul costă 8 euro, kilogramul de carne de miel este 15 euro, iar o pască ajunge la 7 euro.