Românii au luat cu asalt magazinele și piețele pentru ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Ce pun pe masă în acest an
Băcăniile, supermarketurile și piețele din toată România au fost și duminică sub asediu. Mulți au stat aproape până în ultima clipă ca să cumpere carne cât mai proaspătă pentru îndrăgitele sarmale ori pentru faimoasa salată de boeuf.
Marfa este pe alese, însă spre deosebire de iernile trecute când luam mult și aruncam la fel de mult, acum fiecare își face bine calculele înainte de a cumpăra ceva.
Femeie: „Tobă, cartaboș, cârnați, câte puțin din fiecare, că astea sunt fondurile”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gospodinele au făcut turul tarabelor până au dat de cele mai convenabile prețuri. Carnea de porc a fost cea mai cumpărată. Pentru un kilogram de pulpă fără os, clienții au plătit 24 de lei, pentru piept între 22 și 25 de lei, pentru coaste 26, iar ceafa fără os a fost ceva mai scumpă, 32 de lei. Mai puțin a costat un kilogram de ficat, 14 lei, în timp ce urechile erau 19 lei.
Bărbat: „Aveam bani, luam un porc și stăteam liniștiți, nu mai... Puțin de acolo, vedem unde e mai ieftin, acolo ne ducem”.
Femeie: „Cam scumpe, îmi vine să le iau să le arunc. Organele sunt mai ieftine, dar în rest nu, toate sunt scumpe”.
Și în supermarketuri a fost aglomerație. O familie a făcut ultimele cumpărături până după sărbători pentru care a plătit 1.000 de lei.
Bărbat: „Tot ce ne trebuie pentru a pregăti Crăciunul și Anul Nou. Chestii pentru acasă, avem doi copii mici și cadouri pentru ei, cadouri, dulciuri, legume, fructe pentru a prepara diferite, salată boeuf”.
Femeie: „Am rămas surprinsă când am ajuns la casă, uitați câteva produse și am dat peste 300 de lei. Sarmale, caltaboș, cârnați, friptură. Nu mi-am făcut un număr, dar eu dau și băiatului și atunci fac mai multe”.
Și cum de pe masa de Crăciun nu pot lipsi legumele și fructele, forfotă a fost și în piețe. Pentru un kilogram de cartofi, clienții au plătit 2,70, iar pentru ceapă cinci lei.
Femeie: „Cartofi, ceapă, usturoi. Facem sarmale, facem cârnați, ce face tot românul pentru aceste sărbători”.
Femeie: „Legume, fructe, cartofi, ceapă, morcovi. Este diferit față de anul trecut. Am încercat să fim cumpătați”.
Vânzătoare: „Nu se vând prea bine. Lumea nu are bani să cumpere tot ce le trebuie, ia de un leu, de doi lei, de trei lei. Nu prea se cunoaște, mai bine se vindea anii trecuți decât anul ăsta”.
Pentru cozonaci, oamenii au fost mai rapizi și au dat ultimele comenzi.
Un studiu realizat recent arată că 48% dintre români spun că vor cheltui de sărbătorile de iarnă sub 250 de euro, iar 6% nu vor face nicio cheltuială specială la sfârșitul anului. În timp ce 43% vor aloca între 250 și o mie de euro, iar 3% vor depăși această sumă.