Sarmalele, nelipsite de pe masa de Crăciun. Cum se gătesc celebrele preparate în Finlanda sau Spania

×
Codul embed a fost copiat

Mirosul îmbietor al sarmalelor a început să cuprindă România. Dacă v-ați plictisit de rețeta clasică și vreți să încercați ceva nou, aveți de unde alege, căci în materie de sarmale toate popoarele au adăugat ceva.

În România, cea mai veche rețetă de sarmale descoperită într-o carte datează de peste 300 de ani. De altfel, sarmalele sunt universale, din America de Sud, până în China.

Cea mai veche rețetă de sarmale, ajunsă până la noi, a fost publicată la Cluj, într-o carte de bucate din 1695. Pe vremea aceea, sarmalele conțineau ghimbir - o mirodenie rară și scumpă, care arăta statutul social al gospodinei.

De atunci, românii au gătit sarmale în zeci de feluri, respectând ideea unei umpluturi înfășurate într-o frunză. Puteți folosi, așadar, pe lângă orez, orice carne: de porc, vită, mistreț, curcan, găină sau gâscă. Totuși, porcul rămâne primul pe listă.

Bogdan Silochi, bucătar şef: „Vom pune un ciolan foarte mare de porc afumat deasupra, cu capace de roșii tăiate și mărar fresh, acesta este secretul nostru”.

Citește și
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Dobrogenii folosesc un amestec de vită, oaie și pui, bine îmbibat cu ulei de măsline și lămâie.

Iar în Delta Dunării baza sarmalelor este peștele. Cele mai gustoase ies din carne albă de somn și știucă.

Învelitoarea sarmalelor poate fi din varză murată sau dulce, albă sau roșie, dar și din viță de vie, frunze de fasole, de zmeură, de gutui, ștevie, tei, sfeclă, urzică sau hrean. Puteți înveli umplutura chiar și cu salată verde.

Cosmin Dragomir, care lucrează de 3 ani la o enciclopedie a sarmalelor, a descoperit și alte rețete.

Cosmin Dragomir, antropolog culinar: „Avem sarmale în zona de sud, coapte în dovleac. Împrumută din acea aromă ușor lemnoasă și le da alt gust, altă aromă. Se folosește din ce în ce mai des frunza de smochin. O punem la saramură din toamnă”.

Apoi fiecare bucătar dă gust mâncării cu un ingredient anume. Unii pun în oală seminţe de dovleac şi nuci. Alții - prune uscate, un pic de zacuscă, morcov sau ardei. Afumăturile sau jumările sunt cel mai des folosite.

Laura Mihalache, bucătar şef: „Acea jumară dă gustul de prăjit, de carne gătită”.

Aroma vine de la mirodenii. Și aici avem de unde alege, de la coriandru, cimbru, ienibahar şi busuioc, până la mărar, oregano, tarhon, mentă și foi de dafin.

Dacă în Moldova măiestria stă în înfășuratul unor sarmale cât mai mici, în Transilvania, trebuie să fie mai dolofane.

Bogdan Fărcaş, bucătar: „Facem sarmale pentru oameni zdraveni!"

Şi sarmalele vegetariene sunt tot mai căutate. Pot conține ciuperci, quinoa, gulie, linte sau soia. Cele grecești, numite Dolmadakia, au doar orez și legume.

Sarmalele românești se servesc de regulă cu mămăligă, smântână și ardei iute. Și țuică, dar merge și un vin roşu, bărbătesc. Versiunile vegetariene merg cu felii de lămâie și sos de iaurt cu usturoi.

Fiecare popor adaugă ceva specific. Finlandezii pun în sarmale sirop de arţar, sirienii - felii de cartofi pe fundul oalei, ca să nu se lipească. În nord-vestul Spaniei, sarmalele sunt trecute prin făină şi ou, se prăjesc, apoi se fierb în sos de smântână cu șofran. Toate au ceva în comun: se mănâncă în zilele de sărbătoare, alături de oamenii dragi.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Secretul fericirii stă în contactul fizic. Ce-au descoperit oamenii de știință bebelușii stiu instinctual
Secretul fericirii stă în contactul fizic. Ce-au descoperit oamenii de știință bebelușii stiu instinctual

Oamenii de știință au confirmat ceea ce mulți bănuim, iar bebelușii ”știu” încă de la naștere: îmbrățișările, contactul fizic ne fac bine.

 

Un bărbat s-a trezit cu 48 de amenzi rutiere dintr-o greșeală. „Săptămâna trecută am primit cinci într-o singură zi”
Un bărbat s-a trezit cu 48 de amenzi rutiere dintr-o greșeală. „Săptămâna trecută am primit cinci într-o singură zi”

Un bărbat din Italia dă în judecată autoritățile din Napoli după ce s-a trezit cu 48 de amenzi rutiere, deși susține că nu a condus niciodată în acea zonă.

Kremlinul acuză România că vrea să ”anuleze cultura rusă”
Kremlinul acuză România că vrea să ”anuleze cultura rusă”

Kremlinul a trimis un mesaj special României, pe care o acuză că vrea să ”anuleze” cultura rusă, după ce autoritățile au reziliat un contract prin care puneau la dispoziție două cinematografe de stat pentru difuzarea unor filme de propagandă rusă.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.